Avrupa doğalgaz pazarına hakim olmak isteyen Rusya, Güney Akım projesiyle bu hakimitiyetini artırma yolunda önemli bir adım attı.

Güney Akım 2015'te Devrede...

Güney Akım projesinin inşaatı bugün resmen başlıyor.

Ukrayna’yı devre dışı bırakarak, Karadeniz üzerinden Güney Avrupa’ya dağıtımı planlanan Rus doğalgazının 2015’te başlaması bekleniyor.

3 bin 600 km uzunluğundaki boru hattının 16 milyar Avro’ya mal olması bekleniyor. Boru hattı yılda 63 milyar metre küp doğalgaz tedarikinde bulunacak.

Projenin yüzde 50 hissesini elinde bulunduran Gazprom, geri kalanı için Fransız EDF, İtalyan ENİ ve Alman Wintershall ile anlaştı.

Nabucco'da Son Durum

Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi konumundaki Rusya’dan yapılan sevkiyata alternatif olması amacıyla 2009 yılında imzalanan ve bir çok kez ertelenen Nabucco proejsi ise son hali ile daha az maliyetli seçenek sunuyor.

Türkiye, Yunanistan ve İtalya arasında yapılması planlanan bir diğer boru hattı ile Avrupa’ya farklı yollarla gaz tedarikinin artması hedefleniyor.

Bütün bu gelişmelerin yanı sıra Avrupa Birliği Rekabet Kurulu, fiyat politikasıyla ilgili Gazprom’a yönelik soruşturma başlattı.

Moskova ile Brüksel, doğalgaz boru hatlarına erişim konusunda da görüş ayrılığı yaşıyor. Rusya, söz konusu gelişmelerin doğalgaz yatırımlarını olumsuz etkilediği görüşünde.