Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı, ilçedeki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın ardından, geçtiğimiz günlerde İtalya’ya giderek "Cittaslow Şehri" (sakin şehir) belgesini aldıklarını söyledi.

Dünyanın 161. sakin şehrinin Perşembe olduğunu belirten Çarkçı, şöyle devam etti: "Biz ilçe olarak bu yola 2010 yılında çıktık ve iki yıllık süre içerisinde birçok çalışmayı yerine getirdik. Cittaslow’un 59 maddesi var. Maddelerin içinde de 500’e yakın kriter vardı. Biz bu 59 maddenin hepsini teker teker yerine getirerek, gerekli mercilere sunduk. Bunun devamında projemiz İtalya’da kabul gördü. Aslında belgeyi Haziran ayında alacaktık ama İtalya’daki deprem nedeniyle Ekim ayına ertelendi. Sonuçta 21 Ekim tarihinde İtalya’da düzenlenen törenle Cittaslow Şehri belgesini aldık. Çok mutlu olduğumuzu söylemek isteriz, çünkü dünyadaki 161. Cittaslow Şehri Perşembe oldu."

"Cittaslow deyince akla yasak gelmesin"
Çarkçı, Cittaslow deyince bazılarının aklına yasak kelimesinin geldiğini ancak bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Cittaslow’un karşı olduğu bazı yönler var. Mesela yoğun araç trafiği, aşırı gürültü gibi olgulara karşı. Daha önce Cittaslow olmuş ilçeleri gezdik, insanlar caddelerin çoğunu trafiğe kapatmış. 80-90 yaşındaki insanlar bisiklete biniyor. Burada 80 yaşındaki insan bir yerden yardım almadan yolda yürüyemiyor. Ancak yapılacak çok işimiz var, biz de ilerleyen dönemlerde bisiklet yollarımızı yapacağız ve artık zabıta memurumuz da belediye başkanı da muhtarlarımız da işlerine bisikletle gidecek. Artık bisiklet yaşam tarzımız olacak."

"Görüntü ve gürültü yapan işletmelere ruhsat verilmeyecek"
Perşembe ilçesinde artık görüntü ve gürültü kirliliği yapan işletmelere ruhsat verilmeyeceğini vurgulayan Çarkçı, şunları kaydetti: "İlçemizde zaten çakıl ocağı gibi gürültü yapan işletmelere ruhsat verilmiyor ama örneğin tekstil işletmesi gibi işletmelere ruhsat vereceğiz, burada en ufak bir sıkıntı yok. Zaten daha önceden 12 meslek dalına ruhsat verilmeyeceği kararını meclis üyeleri ile aldık. Demir doğrama, tamirhane, oto yıkama ve balıkhaneler şehir merkezinde olmayacak."