Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu konudaki sitemini değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin Suriye içinde mülteci kampı kurulması çağrısını ilk kez uluslararası bir platformda dile getirme fırsatı bulduğu toplantıya ABD, Rusya ve Çin dahil 10 ülkenin daimi temsilci düzeyinde katılmasının, Ankara'ya karşı bir tavır olarak algılanmaması gerektiğini belirtti.

Ancak uzmanlara göre, bu durum, Batılı ülkelerin askeri müdahaleye soğuk baktığının açık bir göstergesi.

İşte uzmanların New York'taki Güvenlik Konseyi toplantısına ilişkin görüşleri:

Murat Bilhan (Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi eski Başkanı, emekli Büyükelçi)
Düşük düzeyli katılımı Türkiye'ye karşı bir hareket olarak görmemek gerekir. Bu durum, dünkü toplantıya önem verilmediğini gösteriyor. Sonuç çıkmayacak bir toplantı olarak algılandığını ortaya koyuyor. Nitekim beklentiler doğrultusunda, havanda su dövülen bir toplantı da oldu.

Buna karşın Türkiye'nin sitemde bulunması da doğal. Çünkü Türkiye şu ana kadar Suriye'deki olaylardan en büyük zararı gören ülke oldu. Hem sınırdaki insani kriz açısından hem de terör-güvenlik boyutu açısından. Şikayetçi olması doğal.

Bu olay Türkiye'nin sorunu olarak görülüyor ve kimse Türkiye'ye el vermek istemiyor. Olayın askeri yönleri olduğu için kimse elini taşın altına koymak istemiyor.

Yalım Eralp (Emekli Büyükelçi, CNN TÜRK dış politika danışmanı)
Türkiye'nin yalnızlaştırıldığı anlamını çıkarmak yanlış olur. Türkiye'nin tampon bölge talebinin kabul görmeyeceği aşikârdı.

Çünkü Türkiye'nin talebi askeri müdahale gerektiriyor. Uçuşa yasak bölge oluşturulması anlamına geliyor. Uçuşa yasak bölge için de Suriye'nin hava sisteminin imha edilmesi lazım. Batılı ülkeler şu an için böyle bir askeri müdahale istemiyor. Bu ülkeler, Suriyeli muhaliflerin kendi aralarında bütünlük sağlayamadığının da farkında. Bu da önemli bir etken.