Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, M.T. Sürücü Kursu Trafik ve Çevre Bilgisi Usta Öğreticisi Meliha Aşkın, son günlerde gündeme gelen sürücü adaylarına yönelik yeni yapılanma öncesi uyarılarda bulundu.

Sürücü kurslarına AB ayarı yapılmasının kaçınılmaz olduğunu aktaran Meliha Aşkın, “Ehliyet almak artık kolay olmayacak. Sürücü kurslarında yaşanan sıkıntılar üzerine MEB 3 bin 295 kursun tek tek denetlenerek ayrıntılı rapor hazırlanıp gelen rapor doğrultusunda köklü değişikler yapılacağını duyurdu.

AB’deki sistemde adayın bir derse girmemesi üzerine kaydı siliniyor ve bir sonraki sınavı beklemek zorunda kalıyor. Direksiyon derslerinde avuç okuma sistemi kullanılıyor. Adayın kimliğini sisteme taratıyorsunuz ve sürücü koltuğa oturduğunda sistem otomatik olarak devreye girerek kaç saat araç kullandığını tespit ediyor. Bu denli ileri teknolojinin kullanıldığı AB standartlarında Türkiye için köklü değişiklikler şart. Yeni geçtiğimiz elektronik modül sayesinde adaylar için istenilen evraklar sisteme yüklenerek evrakta sahteciliğin önüne geçildi. Bu bizler açısından iyi bir gelişmedir” dedi.

STAJER EHLİYET UYGULAMASI HAYATA GEÇİRİLECEK

Stajyer ehliyet uygulamasının de hayata geçirilmesini beklediklerini söyleyen Aşkın, “Stajyer ehliyet mecliste bekleyen trafik yasası çıktığı an uygulamaya geçecek bir ehliyet türü. Uygulama başladığı an yeni müracaat etmiş adaylar, kayıtlı olanlar, sınava girmiş ancak başarısız olanlar, sertifika almayı hak edenler eğer sertifikalarını ehliyete çevirmemişlerse onlarda stajyer ehliyet kanunundan etkilenip stajyer ehliyet alacaklar. Stajyer ehliyet iki yıl süre ile sabit olacak. Bu süre içerisinde kanunda belirtilen yasaklar çiğnenmediği takdirde iki yıl sonra Trafik Tescil'e müracaat edilip hiçbir ücret ödemeden normal ehliyet alınabilecek. Direksiyon eğitimlerinde randevu sistemine geçilmesi hedefleniyor. Bu sayede sürücü eğitimleri verilirken adayların derslere girip girmediği rahatlıkla denetlenebilecek” diye konuştu.

SINAV ŞARTLARI ZORLAŞIYOR

Trafik kazalarının azaltılmasında eğitimin yüzde 60 oranında önemli olduğunu hatırlatan Aşkın, “Ülkemizde gerçekleşen trafik kazalarının yüzde 98’i maalesef insan kaynaklı olarak meydana geliyor. Son on yılda 40 bin kişi trafik kazalarında öldü. 1,5 milyona yakın insan yaralandı. Bir şehir veya büyük bir ilçemizin nüfusu kadar vatandaşımızı kara toprağa veriyoruz. Ben bu noktada eğitimden asla taviz verilmemesi gerektiğini savunuyorum. Kazalarda bir kişinin ölmesi bile kayda değer bir acıdır. Bu yüzden diyoruz ki trafikte eğitim sürücü kurları ile mümkün. Ancak AB’de kurs maliyeti 3000 avro. Türkiye’de ise 1000 TL civarında. Yeni yasayla ilk önce kurs ücretlerinin düzenlenmesi hedefleniyor. Bu da demek oluyor ki kurs ücretleri çok fazla artış gösterecek. Bunun yanında sınav şartları zorlaşacak. Direksiyon sınavlarında belirli bir güzergah kullanılmayacak. Aday en az 45 dakika sınavda araç kullanmak zorunda kalabilecek” dedi.