Erdoğan, Pursaklar'da AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı'nın ''AK Kadınlar Ormanı'' açılış törenindeki konuşmasında, proje kapsamında 3 milyon 113 bin 284 kadın üye için 81 ilde 3,5 milyon fidan dikileceğini belirtti.

Projeyle 81 ili yeşerteceklerini belirten Erdoğan, yemyeşil bir Türkiye'ye, şehirlerin havasının tazeleneceğine, insanların nefes almasına katkı sağlanacağını bildirdi.

Projeye katkı sağlayanlara teşekkür eden Erdoğan, ''Bizim medeniyetimizde ağacın çok özel, çok önemli bir yeri, sembolik bir değeri vardır'' diye konuştu.

Osmanlı Devleti'nin inşa ettiği bütün mimari eserlerin avlusunda ve çevresinde asırlık çınarların görülebileceğine dikkati çeken Erdoğan, ''Sultan Ahmet'in, Süleymaniye'nin, Şehzade Cami'nin, Yenicamii'nin Eyüp Sultan'ın avlusunda ve etrafında yaşı birkaç asır öncesine uzanan çınarlar ve sedirler görürsünüz. Her biri tıpkı o camilerin minareleri gibi özgürce gökyüzüne, semaya uzanır. Aynı şekilde sarayların, külliyelerin, medreselerin, köşklerin, kervansarayların etrafında da asırlar boyunca ayakta kalmış çınarlar, sedirler, uzun ömürlü ağaçlar görürsünüz'' dedi.

Bunun sadece İstanbul'da değil birçok şehirde görülebileceğini ifade eden Erdoğan, ''Ecdadımızın kök saldığı her şehirde birkaç yüzyıl, birkaç asır yaşında çınarlarla, anıt ağaçlarla karşılaşırsınız. Bunun bir anlamı var elbette. Ecdadımız yaptığı her bir mimari eserin en az bir çınar kadar uzun ömre sahip olmasını, en az bir çınarın ömrü kadar insanlığa, milletimize hizmet etmesini arzuladı. Gerçekten de o ağaçların her biri asırlar boyunca milyonlarca kuşa yuva olmuş, her birinin gölgesinde en az on nesil yetişmiştir. O ağaçların her biri bulundukları semte bir mimari eser kadar güzellik katmış, bulunduğu semtin havasını değiştirmiştir'' diye konuştu. Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu zarif anlayış ecdadımızın kurduğu medeniyetin neden bir merhamet medeniyeti olduğunu, neden bir sevgi medeniyeti olduğunu çok iyi anlatıyor çok iyi sembolize ediyor. Biz de bu anlayıştan hareketle bu topraklara sahip çıkıyor, geçmişten aldığımız ilhamla geleceğimizi şekillendiriyoruz. Bir yandan milletimize asırlar boyunca hizmet edecek eserler bırakırken diğer yandan ülkemizin her bir karışını ağaçlandırıyor, şehirlerimizi ormanlarla, parklarla yeşillerle buluşturuyoruz.''

''Biz bu işin lafını yapmıyoruz''

Son on yılda her alanda olduğu gibi ağaçlandırmayla da ilgili Türkiye'ye ilkleri yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Erdoğan, 2008'de cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma hamlesini başlattıklarını hatırlattı. 2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği'nin İstanbul'da başlatıldığını anımsatan Erdoğan, bu kapsamda 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunduklarını söyledi.

Bu hedeflerin aşıldığını, ağaçlandırmada 2 milyon 420 bin hektara ulaşıldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Tam 2 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Okul bahçelerini, karayollarını, ibadethaneleri, mezarlıkları, sağlık ocaklarını, hastane bahçelerini ağaçlandırdık. Biz bu işin lafını yapmıyoruz. Anamuhalefet çevrecilikten bahseder. Sorun bunlara çevrecilik adına ne yaptınız? Sizin geçmişinizde çevrecilik adına ne var? Herhalde bunlar kuru toprağı çevrecilik zannediyor. Mesele o kuru toprağı, o çatlamış dudakları yeşertecek suyu oralara taşımak. Barajlar bu dönemde aldı başını gidiyor. O barajlar olmasa işte bunlar olmazdı. Arıtma tesisleriyle ülkemizin dört bir yanını ileri derecede biyolojik arıtmalarla, o parklarımızı, ağaçlarımızı yeşillendirmenin gayreti içindeyiz. Ankara-İstanbul TEM otoyoluna 947 bin hatta ben 948 bin deyim, küsuratla uğraşmayalım, Veysel Hocam tabii mühendis olduğu için o işlerle uğraşıyor o bakımdan küsuratlı veriyor, fidan diktik. Atatürk Orman Çiftliği'nde bin 655 hektar alana 1,5 milyon fidan dikerek başkentimize önemli bir yeşil alan kazandırdık.''

''Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduk''

Bedelsiz olarak halka 111 milyon fidan dağıtıldığına dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütün dünyada orman varlığı azalırken Türkiye olarak, hükümetimizin çabalarıyla orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduk. Yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarıyla dünyada en çok ağaçlandırma yapan ilk üç arasına girdik. Korunmakta olan alanlarımızın sayısını, yüzölçümünü artırdık. 2003'te 33 olan milli park sayımızı 40'a 17 olan tabiat parkı sayısını ise 182'ye ulaştırdık. 2003'ten bugüne kadar toplam 111 şehir ormanı oluşturduk. Biz şunun bilincindeyiz, ülkemizin orman varlığını milli servetimiz, ortak servetimiz olarak görüyoruz. Hükümetimiz döneminde bugüne kadar ormanlarımızın bir santimetrekaresini dahi hiç kimseye işgal ettirmedik, herkes bunu böyle bilsin. Ormanlarımızı korumak, ormanlarımızı yaşatmak, ormanlarımızı çoğaltmak için bütün gücümüzle çalışıyoruz, her türlü imkanı seferber ediyoruz. Bu çerçevede ormanlarımızın kül olmasına da müsaade etmemek için elimizden geleni yapıyoruz.''

''Orman yangınlarıyla mücadelede lider olduk''

Her yıl belli zamanlarda orman yangınlarının çıktığını dile getiren Erdoğan, ''Bunlar zaman zaman ideolojik oluyor, zaman zaman halkımızın dikkatsizlikleri neticesinde, zaman zaman pikniklerde yakıyor ama yaktığını söndürmeden dönüp gidiyor, arkasından bakıyorsunuz orada alev alıyor. Bunları da maalesef görüyoruz. Bütün bunlara rağmen orman yangınlarıyla mücadelede de bölgemizde lider olduk. Altyapımızı buna yönelik olarak hazırladık. Bir yandan kendi ülkemizdeki yangınlara karşı sıkı bir mücadele verirken diğer yandan başta yakın komşularımız olmak üzere bu alanda bir çok ülkeye de yardım elimizi uzattık'' diye konuştu.

Orman yangınlarıyla mücadele ederken hayatlarını kaybeden ormancıları rahmet ve minnetle anan Başbakan Erdoğan, bugüne kadar hiçbir hükümetin çevre ve ağaçlandırma konusunda kendileri kadar duyarlı ve gayretli olmadığını, kendileri kadar yatırım yapmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz 780 bin kilometrekarelik vatan toprağının her bir karışına bu hassasiyetle, bu duyarlılıkla hizmet götürmenin gayreti içerisindeyiz. Bizler ölümlüyüz, faniyiz. Bir gün hepimiz toprak olup gideceğiz ancak biz şunu çok iyi biliyoruz; bedenimiz bu topraklara karışıp gittikten sonra gelecek nesiller bizi bu toprakların üstünde bıraktığımız eserlerle anacaklar. Eğer bir dikili ağacımız varsa, eğer hayırlı bir eserimiz varsa işte o zaman bizleri hayırla yad edecekler. Ama dikili bir ağacımız yoksa, geride hiçbir eser, hiçbir hizmet bırakmamışsak işte o zaman unutulup gideceğiz. Onun için biz eserlerimizle konuşulmak, hizmetlerimizle anılmak istiyoruz. Gelecek nesillerimize her bakımdan güçlü bir Türkiye bırakmak istiyoruz. Bugün bu anlamda çok hayırlı bir hizmeti hayata geçirdiğimize, gelecek nesillerimize çok önemli bir serveti kazandırdığımıza, çok önemli bir mirası devrettiğimize inanıyorum.''

Fidan dikim töreninin hayırlı olmasını dileyen Başbakan Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile partisinin kadın kollarını, projede emeği geçen herkesi kutladı.

Bonzai türü ağaç hediye edildi

Konuşmasının ardından Erdoğan, Adıyaman, Rize, Mersin, İzmir ve İstanbul'daki AK Parti kadın teşkilatlarının ağaç dikme törenlerine telekonferans yoluyla bağlandı. Bölgelerde dikilen ağaçları gören Erdoğan, ''Maşallah bunlar fidan olmaktan çıkmış her biri 10-15 yaşında ağaç olmuş'' dedi.

Adıyaman'daki tören alanında kurulan çadırların rüzgar nedeniyle yakıldığını gören Erdoğan, bunun üzerine ''Kar, boran, fırtına sükun bulacak, bize rüzgar, fırtına selam duracak'' dizelerini okudu. Adıyaman'daki ağaç dikme töreninin Atatürk Barajı havzasında gerçekleştirildiğini gören Erdoğan, ''Birilerinin petrolü varsa bize de Rabbim yağmurumuzu, suyumuzu vermiş, hey maşallah'' diye konuştu.

AK Parti'nin çevreci bir iktidar olduğunu, yürütüğü kampanyalarla da bunu ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğan, ''(Bileceksiniz ki şu an ölüyorum, son nefesinizde dahi hemen bir ağaç dikiniz) sevgililer sevgilisi peygamberimizin nasihatı'' dedi.

Törenin ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Erdoğan ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit'e birer bonzai türü ağaç hediye etti. Erdoğan hediye edilen ağacı kızı Sümeyye Erdoğan'a verdi.

Erdoğan daha sonra ağaç dikim alanına geçerek fidan dikti.