Eşimin öğretmen olması ve eş durumundan tayini gerçekleştirebilmek için 2 ay önce resmi nikah yaptık. Çalıştım yerdeki yönetici evlilik iznini resmi nikahın olduğu tarihten itibaren kullanmalıydın. Bu sebeple sana evlilik nedeni ile mazeret izni veremiyoruz diyor.
Sormak istediğim memurlar evlilik iznini ne zaman kullanabilir? N.G/İstanbul
Sevgili okurum. Devlet Memurları Kanununda memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde yedi gün izin verileceği düzenlenmiş bulunmakta.
Söz konusu kanunda bu izinlerin hangi tarihlerden itibaren kullanacağı hususunda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiş. Evlilik sebebi ile verilen mazeret izninin nikahın gerçekleştirildiği tarihten ancak nikah ve düğünün farklı tarihlerde yapılması durumunda ise memurun tercihi de göz önünde bulundurularak resmi nikah yahut düğün tarihinden itibaren başlamak suretiyle mazeret iznini kullandırılması gerekir. Siz amirinize kanunun öngördüğü mazeret iznini düğün tarihinden itibaren kullanacağınızı belirtin. Amirinizin bu konuda karşı çıkacağını sanmıyorum. Endişe de etmeyin. Mutluluklar diliyorum.