FBI ajanlarının 1 milyon dolarını ve evini ailesine bırakıp kaçtığını belirlediği Dr. Kıvanç’ın, Nişantaşı’nda bir hastanede göreve başladığı ve hasta kabul ettiği anlaşıldı. Hürriyet Gazetesi'nden Razi Canikligil ve Mustafa Küçük'ün haberine göre, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından aranan bir doktor, Türkiye’de çıktı. FBI, Virginia Eyaleti’nin Falls Church şehrinde iç hastalıkları ve romatoloji uzmanı olarak çalışan Dr. Mert Kıvanç’ın, romatizma tedavisinde kullanılan ve oldukça pahalı olan bir ilaç için fazla fatura çıkartarak hastaneyi dolandırdığı şüphesiyle, mahkemeye gitti. İddianameyi kabul eden jüri, Dr. Kıvanç’ın hesaplarına ve evine el konmasına karar verdi.

Para ve ev anne-babada

FBI’dan yapılan açıklamaya göre, Dr. Kıvanç, hakkında soruşturma açıldığını öğrendikten sonra evini ve bankadaki 1 milyon dolar parasını anne ve babasına devredip Türkiye’ye kaçtı. Dr. Kıvanç’ın, evin yenilenmesi için yaklaşık 430 bin dolar daha harcadığını da tespit eden FBI, Türk doktorun bu yolla da kara para akladığını iddia etti. Mahkeme jürisi de, Dr. Kıvanç’ın anne ve babasının, “Biz para ve evin masum sahipleriyiz” savunmasını, FBI tarafından sunulan delillerin sağlamlığına bakarak kabul etmedi.

FBI’nın açıklamasında, Dr. Kıvanç’ın, suçu kanıtlanana dek suçsuz kabul edileceği, varlıklarına el konunmasının ise tedbir amaçlı olduğu ifade edildi. Nişantaşı’nda bir hastanenin ‘tıbbi kadro’ listesinde görülen ve burada hasta kabul etmeye başladığı anlaşılan Mert Kıvanç, 1995’te ABD’deki Missouri Üniversitesi’nden mezun oldu. Uzmanlığını Washington’da Georgetown Üniversitesi’nde tamamlayan Dr. Kıvanç, İç Hastalıkları ve Romatoloji branşlarında American Board of Internal Medicine tarafından verilen Board Certified üst lisans unvanına sahip.

Dr. Kıvanç: Tuzak kurdular

FBI’ın suçladığı Dr. Mert Kıvanç’la, Hürriyet konuştu. Suçlu değil mağdur olduğunu öne süren Dr. Kıvanç, şu iddialarda bulundu:
“Türkiye’ye 2007’de bedelli askerlik için geldim. Kaçmadım. Dolandırıcılık iddiasını kesinlikle reddediyorum. 5 yıl çalıştığım Medical Surgical Group’tan, 2006 başında ayrılmaya karar verince, arkamdan birtakım oyunlar oynadılar. Benim yazdığım ilaçları hastaya uygulayıp sigorta şirketinden 2 katını talep etmişler. FBI, olayın farkına varıp şirketi izlemeye başlamış. Bu durumdan haberleri olunca tüm suçu benim üstüme attılar. ABD ve Türkiye’deki avukatlarım bu iddiaları çürütmek için çalışıyor. Cezai bir durum yok ortada. Bana tuzak kurdular, komplo yaptılar.” (Hürriyet)