Basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtlayan Bakan Kılıç, hükümetin Gençliğe Hitabe ile ilgili bir soruna ya da gündemi olmadığını belirtti. Kılıç konuşmasında şunları söyledi: "Gençliğe Hitabe okullardan kaldırılmayacak. Gençliğe hitabe sınıflardaki duvarlarındaki yerinden indirilmeyecek. Hükümetimizin ya da hükümetimize bağlı birimlerin gençliğe hitabe noktasında en ufak bir sorunu yada gündemi söz konusu değildir. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nden çok özel anlamlar ve hedefler çıkarılabileceği kaanatindeyiz. Gündelik siyasetin polemik malzemesi haline getirmeyi kesinlikle doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Bu istikamette Gençliğe Hitabe üzerinden bir takım provakosyon arayışlarını da kesin bir dille reddediyoruz."

Dün bir siyasi parti lideri tarafından Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nin TBMM Genel Kurulu'nda çarpıtılarak okunmasına tepki gösterilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç, Gençliğe Hitabe'ye en alt düzeyde saygısı olan herkesi tepki koymaya davet etti. Bakan Suat Kılıç; "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ne duvarlardan indirilmesi gereken bir metindir ne de her önüne gelenin kelimeleriyle oynayarak, farklı anlamlara, çarpıtmalara yol açabileceği kadar alalade bir metindir. Dolayısıyla birileri Gençliğe Hitabe tartışmalarını istismar ederek, onun üzerinden polemik ve siyaset yapmaya çalışırken, öte yandan aynı kişilerin Gençliğe Hitabe'nin metnini çarpıtıyor olmalarına tepkisiz kalınması da aynı ölçüde tepki gösterilmesi gereken bir davranıştır" dedi.

"SOYKIRIM BİR YALANDIR, İFTİRADIR"

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir soru üzerine Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile ilgili İsviçre'de soruşturma açılması da değerlendirdi. Suat Kılıç; " Farz edin ki Gençlik ve Spor Bakanı olarak İsviçreliyim. Bir gazeteci bu durumu bana sorduğunda söylenebilecek iki şey var: Ya İsviçre yasalarını göz önünde bulundurarak sessiz kalacaksınız, ya da adına bakanlık görevini deruhte ettiğiniz milletin hissiyatını ve onurunu düşünerek tavrınızı, tepkinizi ortaya koyacaksınız. Bu soru bana İsviçre'de sorulmuş olsaydı cevabım şu olurdu: Türk milletinin tarihinde soykırım yoktur. Türk milletinin tarihinde toplu kıyımlar, katliamlar yoktur. Kıyım ve katliam arayanların Cezayir'e bakmaları gerekir, Saraybosna'ya bakmaları gerekir, 2. Dünya Savaşı Avrupa'sında yaşananlara bakmaları gerekir. Kendi tarihlerindeki karanlık sayfaları kopyalayarak bizim tarihimize yapıştırma çabaları beyhude çabalardır. Türk milletinin maneviyatı, hissiyatı, onur ve haysiyeti Fransız ya da bazı Avrupalı parlementerler ya da bazı politika adamlarının tavır ve yaklaşımlarıyla karalanamayacak kadar temiz bir tarihtir. Soykırım bir yalandır, bir iftiradır, bir safsatadır. Buna karşı tepkimizi dünyanın neresinde olursa olsun dile getirmekten çekinmeyeceğiz" diye konuştu.