Simerini “3 Yeni Belge Kıbrıs Trajedisine Işık Tutuyor... Nisan 1974’ten Beri Biliyorlardı” başlıklı haberinde Sizopulos’un, Barış Harekâtı’ndan 38 yıl sonra Güney’de; Yunan cuntasının Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahale edeceğini bilmesine karşın hiçbir şey yapmadığı gürültüsünün kopmasının ardından açıkladığı belgelere yer verdi. Habere göre Sizopulos, Kıbrıs ve Yunanistan’daki ilgililerin Türk hareketlerini Nisan 1974 itibarıyla bildiklerini ancak bu bilgileri ciddiye almadıklarını gösteren belgenin “Onalert” isimli internet dergisinde yayınlandığını belirterek özetle şunları söyledi:

“Milli Muhafız Ordusu’nun Atina’daki Silahlı Kuvvetler Komutanlığı’na gönderdiği 17 Temmuz 1974 tarihli notta, 15 Temmuz’dan 19 Temmuz 1974’e kadar Milli Muhafız Ordusu’na Türk hareketleri ve çıkartma faaliyetinde bulunma ihtimaliyle ilgili sürekli bilgi akışı oldu.

Kıbrıs’taki Yunan İstihbarat Teşkilatı sorumlusu Aleksandru Simeoforidi’nin Komisyon’a verdiği ifadeye göre Yunan Büyükelçiliği’ne, Milli Muhafız Ordusu’na ve Yunanistan’daki İstihbarat Teşkilatı’na Nisan 1974 itibarıyla sürekli olarak, Türk askerlerinin Kıbrıs’ın kuzey sahillerindeki hareketliliğiyle ve çıkartma hazırlıklarına ilişkin bilgi gönderdi ancak hiç dikkate alınmadı.

Yunanistan Donanma Komutanı’nın başka bir gizli belgesinde, Türklerin çıkartma yapacaklarına ilişkin Nisan 1974 itibarıyla bilgiler bulunduğu görünüyor. Bu tarih, Yunan cuntasının haziran sonu veya temmuz başlarında Kıbrıs’ta darbe yapma kararı aldıkları zamana denk geliyor. NATO çevrelerinin bu çifte suçu önceden planlamış olduklarını gösteren belge de var. 12 Temmuz 1974 tarihini taşıyan, zamanın NATO Genel Sekreteri Joseph Louis imzasını taşıyan belge, zamanın ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarının NATO merkezini ziyaretinden sonra NATO’nun, Kıbrıs sorununun bitirilmesi gerektiği önerisine katıldığını gösteriyor.

Zamanın Ankara’daki Yunanistan Büyükelçisi Kosmadopulos’un 20 Temmuz 1974 günü saat 05.45’te Güneş tarafından Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Türkiye’nin çıkartma yapacağının bildirildiğine ilişkin kriptolar da var. Bazı paragraflarda, Yunan askerlerinin ateş açmaması halinde Türk askerlerinin de Kıbrıs’ta bulunan askerlerine ateş açmak niyetinde olmadığı açıkça belirtildi.
NATO tarafından ele geçirilen belgede ise Orta Doğu’daki İngiliz kuvvetlerine talimatı ve Ağrotur’daki RAF’a; Yunan nakliye uçaklarının Yunanistan’dan Kıbrıs’a gidip geldiğinin saptandığı bilgisi, bu tür uçuşların tekrarlanması halinde engelleme kurallarının uygulanacağı emri verildiği yer alıyor.”