Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hac Sağlık Ekibi uzmanlarınca hazırlanan rehberde, hacı adaylarının hiç alışık olmadıkları çok farklı bir mekan ve iklimde bulunacakları hatırlatılarak, dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca Müslümanla bir arada bulunulacağı vurgulandı.

Söz konusu ortamda hacı adaylarının sağlıklarını korumaları için bazı kurallara uymaları istenilirken, sağlık kuralları ve alınan tedbirlerin ihmal edilmesinin önemine değinildi.

İlaçlarınızı mutlaka yanınıza alın

Diyabet, tansiyon ve romatizma gibi sürekli tedavi gerektiren hastalıklara karşı ilaç kullanan hacı adaylarının yanlarına hac dönüşüne kadar yetecek miktarda ilaç alması gerektiğini belirten uzmanlar, sağlık raporlarının da yanlarında bulundurulmasını istedi.

Hacı adaylarının bulaşıcı hastalıklardan korunmak için mutlaka yolculuk öncesi sağlık kuruluşlarından ücretsiz olarak Menengokok aşısı yaptırmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Grip, Hepatit B ve Zatürre aşılarının da doktora danışılarak yaptırılmasını tavsiye etti.

Günde en az 1 saat yürüyün

Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanları hacı adaylarının kutsal topraklarda bulunduğu süre içinde normal yaşamlarından daha fazla hareket halinde bulunacaklarını vurgulayarak, özellikle Kurban Bayramı'nın 1. günü zorlu ve kalabalık bir yolda 3-4 kilometrelik mesafenin yaya olarak gidileceğini, konaklama mekanlarının uzaklığına göre bu mesafenin 11 kilometreye kadar çıkabileceği uyarısında bulunuldu.

Hacı adaylarına yolculuk öncesi egzersiz yapmaları tavsiyesinde bulunan uzmanlar, günde en az 1 saat yürüyüş yapılmasını ve 5 kilometrelik bir mesafede hiç dinlenmeden yürüyüş yapabilecek şekilde vücudun hazırlanmasını istedi. Kutsal toprakların şartlarına uygun ayakkabı seçiminin de önemine dikkat çeken uzmanlar, hafif, ayağı sıkmayacak, kapalı ve deri olmayan ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini ifade ederek, spor ayakkabıların da yürüyüşlerde kullanışlı olabildiğini bildirdi.

Yanınıza alacağınız malzemeler

Yolculuk öncesi hacı adaylarının yanlarına alması gerekenleri de listeleyen uzmanlar, seyahat çantasına konulacak malzemeleri şöyle sıraladı:

''Seccade, maske, ortopedik terlik, normal terlik, ortopedik ayakkabı, yeteri kadar pamuklu iç çamaşırı, pamuklu bol kıyafetler, lastiği sıkı veya dar olmayan çoraplar, şapka, güneş gözlüğü, pike, hırka veya mont, kişisel hijyenik malzeme, makas, tırnak makası, tarak, traş malzemesi, diş macunu, diş fırçası, şampuan, sabun, alkolsüz el temizleme jeli ve ıslak mendil, sıvı sabun, pişikler için koruyucu krem, koruyucu boğaz pastilleri veya gargara şurupları, tansiyon ve şeker hastaları için ölçüm cihazları, şeker hastaları için özel diyabetik ayakkabı ve burnu kapalı ortopedik terlik.''

Hacda üst solunum yolu enfeksiyonu, bronşit ve boğaz enfeksiyonuna çok sık rastlanabildiğini belirten uzmanlar, hacı adaylarına kalabalık ortamlarda maske kullanılmasını tavsiye ederek, ellerin her fırsatta yıkanmasını veya alkolsüz el temizleme jellerinin kullanılmasını önerdi.

Konaklama mekanlarındaki klimaların yanlış kullanımının sağlık için büyük tehdit oluşturduğunu aktaran uzmanlar, bunun yanı sıra salata gibi pişmemiş yiyecekler ile çabuk bozulma özelliğinden dolayı da tavuk etinden üretilen yemeklerden uzak durulmasını istedi. Günde en az 3 litre su tüketilmesi istenirken, gün içinde açlığını bastırmak isteyenlerin hurma yemeleri tavsiye edildi.

Hacı adaylarına kutsal topraklarda geçirecekleri süre içinde günlük yaşamlarından ibadetlerine kadar bir çok konuda tavsiyelerde bulunulan rehberde, önerilerde bulunulan tedbirler ve sağlık kurallarına uyulmasının son derece önemli olduğuna vurgu yapıldı.

614 bin 333 kişi kutsal topraklara geldi

Hac görevlerini yerine getirmek için dünyanın her yerinden şu ana kadar resmi olarak 614 bin 333 kişi kutsal topraklara geldi. Suudi Arabistan hükümeti hacı adaylarının güvenliği için tüm hazırlıklarını sürdürüyor. Eğitim amaçlı 6 milyon kitap, 12 milyon da Kur'an-ı Kerim hacı adaylarına dağıtılıyor.

Hac ve Evkaf Bakanlığı şu ana kadar kara, deniz ve havayolu ile ülke topraklarına 614 bin 333 kişinin geldiğini ve çoğunluğunun Medine topraklarına indiğini belirterek, Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Mescid-i Nebevi'yi ziyaretlerinden sonra hacı adayları otobüslerle ihrama girerek ilk umre için 500 kilometre mesafedeki Mekke'ye geçiyor.

Bu arada Hac güvenliği için İçişleri, Dışişleri, Hac ve Evkaf bakanlıkları ortak çalışırken, Sivil Savunma'nın bu sene sürekli havada 19 helikopterle güvenlik hizmeti vereceği açıklandı.

Helikopterler hacı adayların hizmetinde

Hava Kuvvetleri komutanlarından Tüm General Muhammed Eid Al Harbi, 360 kişilik ekibin 19 helikopterle tüm Mekke bölgesinde 24 saat boyunca çalışacaklarını duyurdu.

En son teknolojiyle donatılan s-92 Schweizer ve S-434 helikopterlerin kameraları ile havadan güvenliği sağlayacak ve güvenlik merkezine görüntülü olarak raporlarını geçecek.

Aynı helikopterler çeşitli bölgelerde konuşlanarak olası olaylara anında müdahale edecek, hastaları en yakın belirlenen hastanelere sağlık ekiplerine ulaştıracak.

Tüm General Muhammed Eid Al Harbi, ekiplerinin günler öncesinden özel güvenlik kurslarına katıldıklarını ve eğitim aldıklarını da haber verdi.

32 dilde 6 milyon kitap

Hac ve Evkaf Bakanlığı da Hac dönemi öncesinden çalışmalarına başladığı duyurulurken Mekke ve Medine'de caddeler, sokaklar üzerinde elektronik tabelalar aracılığı ile bilgilendirici görsel videolar hazırlandığı bildirdi.

Bakanlık İslami Eğitim Komitesi Başkanı Talal Al Aqeel, 32 dilde 6 milyon kitap ve 12 milyon Kur'an-ı Kerim dağıtılmaya başlandığını kaydetti.

Hac boyunca Suudi Arabistan resmi ve uydu kanallarının yanısıra 90 uydu yayını yapan çeşitli uluslararası kanallardan da sürekli yayın yapılabilecek.

Kutsal topraklara ayak basan her bir hacı adayına Kur'an-ı Kerim, tanıtım kitapları, broşür ve eğitici CD'ler ücretsi dağıtılırken, hacı adaylarının kendi dillerindeki eğitici kitaplar ile sünnet çerçevesinde daha rahat Hac vazifelerini yerine getirmeleri amaçlanıyor.