Basın organlarında çıkan haberler üzerine Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Söz konusu haberlerde Et ve Balık Kurumu aracılığı ile piyasaya sağlıksız et sürüldüğü iddia edilmiştir. EBK faaliyetleri uluslararası geçerliliği olan ISO 22000 Gıda Güvenliği belgesine sahip kombinalarda gerçekleştirilmekte olup, canlı hayvan alımından başlayarak son ürün oluşuncaya kadar geçen sürecin her aşamasında ayrı ayrı veteriner hekim ve gıda mühendisleri tarafından kontrolleri yapılarak soğuk zincirde piyasaya arz edilmektedir" denildi.

Yapılan kontroller kapsamında Et ve Balık Kurumu tarafından belirlenen standart dışı hiçbir kesim, üretim ve işlemeye müsaade edilmesinin söz konusu olamayacağı, piyasaya halk sağlığı açısından risk oluşturabilecek et arzı yapılmasının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada kesim ve üretim aşamasında standartlara uygun olmayan bir durumla karşılaşıldığında tutanak ve rapor tutularak imha işlemlerinin gerçekleştirildiği kaydedildi.

Haberlere konu olan Lüleburgaz Türkgeldi canlı hayvan deposunun, olası acil hayvan kesimleri için Kırklareli Lüleburgaz Büyükkarıştıran beldesinde bulunan özel sektöre ait mezbahane ile Sakarya EBK Kombinasından sözleşme dahilinde hizmet alımı yaptığı belirtilen açıklamada, kiralanan söz konusu mezbahanedeki kesimlerin resmi veteriner hekimi gözetiminde yapıldığı bildirildi. Haberlere konu olan Sakarya kombinasına kurum araçları ile sevk edilen karkas etlerin, kombina depolarına alınmadan önce de EBK veteriner hekimleri tarafından ikinci defa sağlık kontrolüne tabi tutulduğu kaydedildi.
Açıklamada, Sakarya Et ve Balık Kombinasının sözleşme yaparak hizmet aldığı ve kesim yaptırdığı özel sektöre ait Lüleburgaz / Büyükkarıştıran kesimhanesinden, Sakarya Kombinasına sevk edilen karkas etlerden 36 adet (5 bin 902 kg.) gövde etin, kurum veteriner hekimleri tarafından standart dışı bulunarak veteriner hekim raporu ile imha edildiği açıklandı.

Et ve Balık Kurumu, haberde yer alan iddialarla ilgili olarak yargı sürecinin devam ettiğini, ayrıca EBK tarafından 23 Haziran 2012 tarihi itibariyle müfettiş görevlendidiğini açıkladı. Lüleburgaz’da bulunan özel sektöre ait Büyükkarıştıran kesimhanesinde, Sakarya Kombinasına ait etlerin eksik tartılması ve değiştirilmesi ile ilgili oluşabilecek Kurum zararı için, mahkemeye müracaat edilerek müdahil olunduğu bildirdi.