Uzman Nörolog Mehmet Yavuz, 4 bin yıllık toplumsal bir kurum olan evliliğin kimileri için kabusa dönüşebildiğine dikkat çekiyor. Günümüzde çiftlerin en önemli bahanesinin ‘şiddetli geçimsizlik' olduğunu belirten Yavuz, bireyleri mutsuzluğa sürükleyen faktörlerin başında kendileriyle barışık olmamaları ve kendi kapasitelerinin çok üstünde beklentilere sahip olmalarını gösteriyor.

Evlilik kararı almadan önce bireylerin birbirlerini iyi tanıması gerektiğinin altını çizen Mehmet Yavuz, ani evlenenlerin birbirlerini aynı evde yaşamaya başlayınca tanıdığını ve uyumlu olmamaları halinde ilk 1 yıl içinde boşandıklarını vurguladı.

Yavuz, mutlu evlilikler için şu ipuçlarını verdi: “Bilimsel bir araştırmada, her 100 kişiye hiç kıpırdamadan karşı cinsten birisine bakmaları isteniyor, sonuç ise şaşırtıcı. Birbirlerinin yüzlerine bakan çiftlerden bazıları aşık olup evlenmeye karar veriyor. Tıpkı bu araştırmalarda olduğu gibi çiftler olarak her gün en az 5 dakika birbirlerinizin yüzüne bakın. Karşılıklı empati de evliliğin yürütülmesinde önemli bir faktördür. Bir insanın herhangi bir konuda ön yargısı varsa, bir müddet sonra ön kabul oluşan yasa kendini geliştirmeye başlar. Kendini eşinin yerine koyarak hareket etmek çoğu zaman sorunların başlamadan çözümlenmesi ile sonuçlanıyor.”

“HER OLUMSUZLUĞU SÖZE DÖKMEYİN”

"Sağlıklı bir evlilik için elinizdekinin değerini bilin” diyen Yavuz, şu tavsiyelerde bulundu: “Kendinize ev, araba alınca, çocuk olunca ya da başka bir olay gerçekleşince mutlu olacağız gibi hedefler koymayın. Mutluluk hedef değil, uzun bir yolculuktur. Hatalar, tekrarlanmadıkça görmezden gelinmelidir. Gördüğünüz şeyi söylemezseniz hafızanızdan uçup gider, söylerseniz hafızanızda yer eder. Her olumsuzluğu söze dökmeyin. Çiftler, akşam yemeklerini birlikte yemeye gayret göstermeli, pazar sabahları hep beraber uzun kahvaltı keyifleri yapmalıdır. Ayda birkaç kez konsere, sinemaya, tiyatroya bu da olmazsa pikniğe gidilmeli, seyahatlerden eşlere hediyelerle dönülmelidir.”

“YALNIZ YAŞAYANLARIN SAYISI YÜZDE 55 ARTTI”

Evli çiftlerin başkalarına yardım etmesinin önemine değinen Yavuz, yalnızlığın tercih edilmemesi gerektiğini ifade etti. Dünyada yalnız yaşayanların sayısının 277 milyona yükseldiğini vurgulayan Yavuz, “Yapılan araştırmalara göre, dünya'da son 15 yılda yalnız yaşayanların sayısı yüzde 55 arttı ve insanlar evlenmekten şu an olduğumuz zaman itibariyle eskisinden daha fazla korkuyorlar.” diye konuştu.

"ÇALIŞAN KADINLAR 6 KAT FAZLA BOŞANIYOR”

Eşlerden her ikisinin de çalışıyor olmasının, evliliği boşanmaya götüren nedenlerden biri olduğunu dile getiren Yavuz, çalışan kadına, ev işlerinde erkeğin yardımcı olmamasının yozlaşmayı artırdığı ve çalışan kadınların profesyonel alanda, evlerinde 2 farklı role sahip olmasının yorucu olduğunu hatırlattı. Yavuz, çalışan kadınlarda çalışmayanlara göre 6 kat daha fazla boşanma vakası görüldüğünü vurguladı. Bunda ekonomik özgürlüğün de payının olduğunu belirten Yavuz, boşanmamak için, her iki tarafın da onarıcı ve bağışlayıcı olması gerektiğinin altını çizdi.