Şebnem Hoşgör'ün haberi

60 darbesi ve 71 muhtırasıyla ilgili ise Ali Kırca, Sarp Kuray ve Celal Bayar'ın kızı ve torunu dinlenecek.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında, 1960 ve 12 Eylül darbeleri ile 28 Şubat sürecine ilişkin kurduğu alt komisyonlar aracılığıyla bu dönemlerin önemli aktörlerini dinlemeye devam edecek. 12 Eylül alt komisyonunun dinlemeyi planladığı ilk isim Genelkurmay eski Başkanı, emekli Orgeneral Hilmi Özkök. Balyoz davasıyla ilgili açıklamaları tartışma konusu olan Özkök, 12 Eylül darbesinin ardından, ülke yönetimini üstlenen komutanlardan oluşan Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği'ne getirilen Orgeneral Necdet Üruğ'un özel kalem müdürü olarak görev yapmıştı.

Komisyon'un Özkök'e 4 Ekim saat 11.00 için davet yazısı gönderdiği ve olumlu yanıt aldığı öğrenildi. Özkök kısa süre önce Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, 12 Eylül darbesinden önce TSK'dan ayrılıp yazılım şirketi kurmayı düşündüğünü belirterek, "İhtilal oldu. İstifalar durduruldu. Özel kalem müdürlüğü yaptım. Sonra 22 sene generallik yaptım. Zannettim ki 'deli misin, sen akıllı çocuksun sen istikbal vaat ediyorsun' falan diyecek. Hiçbir sey demedi. 'Tabii, istersen gidersin' dedi. Ben o zaman çok şaşırdım, meğer ihtilal olacakmış haberim yok" demişti.

Türkeş'in doktoru da var

12 Eylül darbesiyle ilgili alt komisyonunun Ekim ayı içinde Özkök'ün yanısıra 20 civarında ismi dinlemeyi planlıyor. Komisyonun bilgilerine başvurmak üzere davet ettiği ve olumlu yanıt aldığı isimler arasında sıkıyönetim savcısı Recep Sözen, MHP eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in doktoru Selim Kaptanoğlu, K.Maraş katliamının ardından İçişleri Bakanı olan Hasan Fehmi Güneş, MHP ve ülkücü kuruluşlar davasının avukatlarından Şerafettin Yılmaz, eski bakanlardan Agah Oktay Güner, Diyarbakır askeri savcısı Ümit Kardaş, Dev-Yol eski yöneticisi Bülent Forta, DİSK Başkanı Erol Ekici, 12 Eylül döneminin Dışişleri Bakanı İlter Türkmen, gazeteci yazar Aslan Değirmenci, KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, CHP'li eski Milletvekili Ali Topuz ile Mamak cezaevinde gerçekleştirilen işkencelerden sorumlu tutulan emekli Albay Raci Tetik de bulunuyor.

12 Eylül döneminde cezaevinde işkence gören ünlü sanatçı Selda Bağcan'ın 17 Ekim'de komisyonda o dönem yaşadıklarına ilişkin bilgi vermesi beklenirken, daha önce 28 Şubat süreciyle ilgili olarak komisyona bilgi veren SP eski Genel Başkanı Recai Kutan da 12 Ekim'de bu kez 12 Eylül dönemine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtlayacak.

1960 Darbesi ve 1971 muhtırasıyla ilgili kurulan alt komisyonun bilgisine başvuracağı isimler arasında ise 9 Mart darbe girişiminde yer alan, 71 muhtırasının ardından emekliye sevk edilen eski Genelkurmay Eğitim ve Doktrin Komutanı Celil Gürkan, 68 kuşağının simge isimlerinden ve Dev-Genç'in kurucularından Sarp Kuray, 1971 muhtırası sonrası deniz teğmenken TSK'dan atılan ünlü televizyoncu Ali Kırca, gazeteci yazar Kurtul Altuğ, 71'de kurulan Nihat Erim hükümetinde Türkiye'nin ilk kadın bakanı olarak görev yapan Prof. Türkan Akyol, bu hükümette İçişleri Bakanlığı görevini üstlenen Selahattin Çetiner, Mahir Kaynak, 60 darbesiyle Cumhurbaşkanlığı'ndan indirilerek idama mahkum edilen Celal Bayar'ın kızı Nilüfer Bayar Gürsoy ve torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskal, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit de bulunuyor.

Deniz Baykal, Hüsamettin Cindoruk, Cüneyt Arcayürek gibi isimlerin ise üç alt komisyondan üyelerin katılımıyla gerçekleştirilecek ortak toplantılarda dinlenmesi bekleniyor.

Evren ve Şahinkaya ısrarı

Haklarındaki 12 Eylül davasını gerekçe göstererek, komisyonun davetine ret yanıtı veren Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya ise, yeniden yazı gönderileceği öğrenildi. Gönderilecek yazıda komisyonun "yargılama" yapmadığı vurgulanarak her iki isimden de, Meclis'in tüm partilerin uzlaşmasıyla yürüttüğü çalışmaya destek vermeleri bir kez daha talep edilecek.