Sınır kapıları arasındaki geniş bir bölümde serbest bölge kurulması gündeme geldi. Kürt yönetimi konuya sıcak bakıyor Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin mutabakata varıldığını duyurduğu iki yeni sınır kapısının adresi netleşti. Sınır kapıları Aktepe'de, İbrahim Halil sınır kapısının 5 kilometre, Ovaköy'de ise 20 kilometre batısında inşa edilecek. Yeni sınır kapılarının açılmasıyla birlikte Türkiye , kapılar arasında geniş bir bölümde serbest bölge kurulmasını istiyor. Kürt yönetimi de ticari canlandıracak bu öneriye sıcak bakıyor. Sınır kapılarının faaliyete geçmesinin ardından serbest bölge kurulması için de çalışmalar başlayacak.

SINIR DEĞİŞECEK

Sınır kapılarının açılması için Türkiye- Irak doğal sınırının yeniden çizilmesi öngörülüyor. Irak Ticaret Bakanlığı, "Habur Çayı'nın yatağının yenilenmesi suretiyle yönü değiştirilecek ve doğal sınır yeniden çizilecek. Çözüm için Dışişleri devrede" bilgisini verdi.

HABUR YETMİYOR

Yıllık 12 milyar dolarlık ticaretin yapıldığı iki ülke arasındaki ticareti karşılamaya yetmediği için iki yeni sınır kapısında karar kılındı. Daha önce de Habur sınır kapısına ilaveten Şinova ve Ovaköy kapılarının açılmasına yönelik anlaşma 2009'da imzalanmış ancak Irak yönetiminden onay çıkmamıştı. Bölgeye yapılan ihracatın yüzde 70'i Kuzey Irak üzerinden yapılıyor. Bu arada Dünya Ekonomi Forumu'na katılmak için İstanbul'a gelen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Barzani yeni sınır kapıları için yetkililerin tekrar bir araya geleceğini duyurdu.

SINIRDA DÜĞÜMLENDİ

Erdoğan ile Barzani görüşmesinde sınır kapılarının yapılması netleştikten sonra gözler kapıların nerede açılacağına çevrildi. Irak Ticaret Bakanlığı yetkilileri "İlk etapta iki sınır kapısı açılacak. İbrahim Halil'in batısında açılacak bu sınır kapıları için çalışmalar hızlandırıldı. Sınır sorunun çözülmesi için uğraşılıyor. Habur Çayı'nın istikametinin değişmesi için sınırın yeniden oluşturulması gerekiyor. İki ülke arasındaki doğal sınır yeniden çizilecek" bilgisini verdi.

'GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK'

Barzani, "Erdoğan ile yaptığım görüşmede, iki yeni gümrük kapısı ve Türkiye'ye ayrıştırılması için ham petrol gönderilmesi konularını ele aldık. Sınır kapılarında görüş birliğine vardık" dedi.

TÜRKİYE 6 KAPI İSTİYOR

Hükümet, sınır ticaretinin geçim kaynağı olması nedeniyle kaçakçılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerde bu ticareti legal hale getirmek için altı sınır kapısının açılmasını istiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, her iki tarafta inşa edilen sınır kapılarının faturasını Türkiye üstlenecek. En son, Uludere-Gülyazı'nın sınır kapısı ilan edilmesi için İçişleri Bakanlığı'na bildirimde bulunuldu.

Kaynak: SABAH