İran'da 2009 yılındaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan halk ayaklanmasına karışan reform yanlıları üzerindeki baskıyı artıyor.

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batı ile diyalogdan yana olan liberal eğilimli eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin kızı Faize Rafsancani gözaltına alındı.

Tahran Savcılığı'ndan yapılan açıklamada, Faize Haşimi'nin gece yarısı evinden alınarak Tahran'daki Evin Cezaevi'ne götürüldüğü belirtildi.

Faize Haşimi, yaklaşık 8 ay önce yargılandığı davadan 6 ay hapis cezası, ayrıca 5 yıl boyunca siyasi, kültürel ve basın çalışmalarında men cezası almıştı.

1996-2000 yılları arsında Tahran Milletvekilliği yapan 50 yaşındaki Faize Haşimi, muhafazakâr cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a son dönemde sert eleştiriler yöneltiyordu.

Ahmedinejad'ı bürokrasideki önemli mevkilere yakınlarını atamakla suçlayan Faize Haşimi, İran ekonomisinin zayıflaması ve ulusal para birimi riyalin sürekli değer kaybetmesinin sorumlusu olarak da cumhurbaşkanını gösteriyor.

Bu arada Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın, İran rejim karşıtı Halkın Mücahitleri Örgütü'nü terör örgütleri listesinden çıkaracağı bildirildi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Dışişleri yetkilisi Washington Post'a yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Halkın Mücahitleri'nin İran'ın nükleer faaliyetleri ile ilgili Amerikan istihbaratına bilgi vermesinden çok memnun, biz de Halkın Mücahitleri'ni terör örgütleri listesinden silmeye karar verdik" dedi.