Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, görüşmelerinin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'yi ziyaretinden dolayı Abbas'a teşekkür eden Gül, 29 Kasım'ın ''Uluslararası Filistin ile Dayanışma Günü'' olduğunu hatırlatarak, ''29 Kasım'da, BM'deki oylamada dünyanın vicdanı bir kez daha açık seçik ortaya konup da Filistin'e 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü verilince şüphesiz ki hepimiz çok büyük gurur ve heyecan duyduk'' ifadesini kullandı.

BM'de büyük çoğunluğun oyuyla Filistin'in bu statüyü kazandığının altını çizen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ümit ediyoruz ki çekimser kalan ülkeler de mevcut pozisyonlarını kısa süre içerisinde değiştirirler ve Filistin'e bu desteği verirler. Şüphesiz ki iki elin parmaklarından daha az sayıda 'hayır' oyu veren ülkeler de bu kararlarını gözden geçirirler ve suyu yukarı akıtmanın doğru olmadığını, mümkün olmadığını ve bunun sürekli yapılamayacağını da anlarlar. Onlar da ümit ediyorum ki pozisyonlarını gözden geçirirler.

Aslında hepimiz Filistin'de barış, huzur ve refahın gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Bunun için en çok dersi alması gereken ülke de İsrail bu oylamadan. Dünyada nasıl yalnız kaldığını, kendisini destekleyenlere bile nasıl yük olduğunu, onları da dünya kamuoyunda nasıl zor duruma düşürdüğünü görmesi gerekir ve kendisinin barışçı bir şekilde masaya oturması gerekir. Ama ne yazık ki bu oylamadan sonra öfkeyle ayağa kalkan İsrail'in, Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri açma kararını hem esefle karşılıyoruz hem çok şiddetle tenkit ediyoruz.''