KAYSERİ’nin Pınarbahçe İlçe EmniyetMüdürlüğü’ne düzenlenen canlı bomba saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturmada yeni bilgilere ulaşıldı. Daha önce PKK’lı teröristlerin Suriye’den Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi üzerinden Türkiye’ye girip bombalı saldırı düzenleyecekleri istihbaratını alan Şanlıurfa EmniyetMüdürlüğü ekipleri, canlı bombaların da aynı güzergâhı kullandığı ihtimali üzerine çalışma başlattı.

GÖRÜNTÜLER İNCELENDİ

Bu kapsamda MOBESE ve işyerleri ile benzin istasyonlarının güvenlik kamerası görüntüleri incelemeye alındı. Yapılan incelemede, saldırının gerçekleştirildiği yeşil renkli 06 E 1819 plakalı Volkswagen Passatmarka otomobili kullanan kişi ve irtibatlı olduğu kişiler belirlendi. Dün gece saat 03.00 sıralarında 41 yaşındaki Mahmut D. ve 52 yaşındaki Ali Ç. adlı kişiler Suruç’ta gözaltına alındı. Polis daha sonraMahmut D.’nin kardeşi olan 47 yaşındaki Muhittin D.’yi de gözaltına aldı.




SINIRDAN GİRDİLER

Elde edilen bilgilere göre saldırı şöyle gerçekleşti: Mahmut D., gece yarısı Suriye’den arayan Ali kod adlı teröristin “2 PKK’lı Suruç’tan geçecek, sınırdaki tarlada saklanıp bekleyecek, onları al” talimatı üzerine kamyonetiyle gidip 2 teröristi aldı. Saat 01.00’de alınan iki teröristin yanında toplam40 kilo plastik patlayıcıyla, çift şarjörlü bir Kalaşnikof tüfek vardı. Bu sırada B.Ö. adlı kişi, saldırıda kullanılacak otomobili Gaziantep’ten Suruç’a getirdi. Saat 02.00 sıralarında ilçe merkezinde buluşan araçlar peş peşe yola çıkıp Suruç dışındaki A.Ç.’ye ait bağ evine gittiler. Saat 02.30 sıralarında eve varan teröristler, iddiaya göre burada yanlarında getirdikleri plastik patlayıcıları değişikmaddelerle güçlendirip otomobile yerleştirdiler.

ARACI PATLATTILAR

Saat 05.30 sıralarında 2 PKK’lı, bomba yüklü otomobille yola çıktı. Araç, Şanlıurfa’nın Birecik İlçesi, Gaziantep’in Nizip İlçesi, Gaziantepmerkez, Kahramanmaraş’ın Narlı Beldesi ve Kahramanmaraş merkezden geçip saat 09.00 sıralarında Göksun İlçesi’ne ulaştı. Göksun’da trafik kontrolü yapan jandarma ekipleri “Dur” ihtarında bulundu, ancak teröristler araçla çarpıp bir uzman çavuşu yaraladıktan sonra kaçtı. Ardından Kayseri’nin Sarız İlçesi’ne geçen teröristler, Pınarbaşı İlçesi Emniyet Müdürlüğü önünde saat 09.45 sıralarında aracı patlattı.


TERÖR ÖRGÜTÜ KANLI SALDIRIYI ÜSTLENDİ

PKK, örgüte yakın bir internet sitesine gönderdiği açıklamayla bombalı saldırıyı üstlendi. Açıklamada “hedefin Ankara olmadığı Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü olduğu” iddia edildi. Teröristlerin Hakkâri Yüksekova nüfusuna kayıtlı Cengiz Özek ve Diyarbakır Silvan nüfüsuna kayıtlı Andok Farkin olduğu öne sürüldü.

‘Bütün şüpheliler tespit edildi, elimizde 4 kişi var’

Saldırıyla ilgili Pınarbaşı’nda incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Şu anda elde 4 kişi var. Bağlantıları, sınır ötesi bağlantıları dahil polisimiz tarafından aydınlatıldı” dedi. Şahin, şöyle devam etti: “Patlayıcının miktarı ve etki gücü itibarıyla çok farklı bir hedefe ulaşılmış olsaydı, milletçe farklı bir acıyı ve üzüntüyü yaşıyor olacağımızı ifade ettim. Bu bakımdan zabıtamızın yol güzergâhındaki tespiti ve arkasından gerçekleştirilen kahramanca takiple büyük bir olayın önlendiğini değerlendiriyoruz.” AK Parti il binasında basın toplantısı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da patlayıcının 40- 50 kilo ağırlığında olduğunun tahmin edildiğini belirterek “Bu patlayıcının Ankara Kumrular’daki olaydan daha büyük bir etkiye sahip olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

14 YARALI TABURCU OLDU

Pınarbaşı saldırısı sonrasında Kayseri’deki hastanelerde tedavi altına alınan 18 yaralıdan 14’ü dün taburcu edildi. Hastanede tedavisi süren 4 yaralı kaldı. İçişleri Bakanı Şahin dün hastanede yaralıları ziyaret ederken durumu ağır olan İsmail Sakın’ın (25) yoğun bakımda uyutulmasına devam ediliyor. Saldırı sonrası önce şehit olduğu açıklanan daha sonra kalp masajıyla hayata döndürülen Sakın’ın yakınları hastane bahçesinde umutlu bekleyişini sürdürüyor. 1.5 yaşında Abidin isminde bir erkek çocuk babası olan Sakın’ın yakınları herkesten dua etmelerini istedi.