Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof Dr. Önder Ergönül, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012’de erkeklerde yüzde 1,6, kadınlarda yüzde 1,75, toplam yüzde 1,67 ölümlerin sebebi enfeksiyon kaynaklıdır” dedi.

Enfeksiyon hastalıkları tüm dünya için her geçen gün biraz daha tehdit oluşturmaya ve ölüm nedenleri içinde ilk sıralardaki yerini korumaya devam ediyor. Giderek artan antimikrobiyal direnç ve yeni ortaya çıkan enfeksiyonlar tüm insanlığı yakından ilgilendiriyor. Bu yıl 17’ncisi düzenlenecek olan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeskiyon Hastalıkları Derneği Kongresi’nde (Klimik 2015), yeni salgınlar ve enfeksiyonlar, aşı, seyahat tıbbı,toplum kökenli ve sağlık bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar, HIV/AİDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kronik hepatitler, antibiyotik yönetimi gibi çok sayıda önemli başlık masaya yatırılacak.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof Dr. Önder Ergönül, grip başta olmak üzere yeni çıkan enfeksiyonların tüm dünyada dikkat çektiğini ve önem kazandığını vurgulayarak, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2012’de erkeklerde yüzde 1,6, kadınlarda yüzde 1,75, toplam yüzde 1,67 ölümlerin sebebi enfeksiyon kaynaklıdır. Her zaman yeni virüsler ortaya çıkıyor. Mücadele etmesini öğreniyoruz. Mesela HIV ile mücadele yöntemlerinde dünyada bir parça mesafe kat edildi. Ülkemizde ise giderek sayı artıyor. Bu konuda daha uzmanlaşmaya ihtiyaç var. Daha çok çalışmaya ihtiyaç var. Bir yandan HIV ile uğraşırken,yepyeni virüsler ortaya çıkabiliyor. Bunları tanıyabilmek, tanı koyabilmek düşünebilmek geniş kapsamlı düşünmeyi gerektiriyor. Bu kongre bu nedenle enfeksiyon hastalıkları açısından önem taşıyor” dedi.

Prof.Dr. Önder Ergönül, grip salgını olmak üzere yeni çıkan virüsler, hastanelerde giderek önem kazanan ve ölümlere neden olan dirençli bakterilerin tüm dünyada ilgi çektiğini ve önem kazandığını ve tüm bu konuların kongrede ele alınacağını belirterek, “Grip salgını dahil olmak üzere çıkan enfeksiyonlar birler için çok önemli ,hastanelerde giderek önem kazanan ve önemli ölümlere neden olan dirençli bakteriler ve yepyeni virüsler bütün bunlar tüm dünyada ilgi çekiyor ve önem kazanıyor. Bine yakın bir katılım bekliyoruz . Bu yıl 17’ncisi yapıyoruz. Kongreyi 2 yılda bir yaptığımızı düşünürsek, ülkemiz adına gelenekselleşmiş bir kongredir. Yabancı konuklarımız da katılacak ama ulusal kongre olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Önder Ergönül son zamanlarda ebolanın en dikkat çeken enfeksiyon hastalıklarından biri olduğunu kaydetti. Ergönül, “Ebola ile ilgili önemli ilaç çalışmaları yapıldı. Bir sonraki aşamada hayvan çalışmaları gerçekleştirildi. İnsanlar üzerinde çalışmalar yapılacak noktaya gelindi. Bu çalışmalar Afrika’da yürütülecek. İlaç saptanması bir sonraki salgınlar için önemli” dedi. Prof. Dr. Önder Ergönül, Batı dünyasında ebolaya karşı ilginin azaldığını da ifade ederek, “Batı Afrika’da ebola vakaları olmakla birlikte azaldı. Çarpıcı vakaların azalması ile batı dünyasının da ilgisi azaldı ama Afrika’da vakalar var tabii ki” diye konuştu.