Avusturya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Gariele Heinish-Hosek himayesinde yapılan zirvenin ilki, Dünya Kadın Günü'nün kutlanmaya başlamasının 100. Yıldönümü ve Wienerin Dergisi'nin 25. Kuruluş Yıldönümü olan 2011'de gerçekleştirildi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen zirvede "Kadın, Güç, Değişim" konularını ele aldı. 29 Mart Perşembe günü Avusturya Sanayi Federasyonu Birliği'nin Festival salonunda yapılan toplantıda, farklı branşlarda alanında uzman ve ismi sınırları aşmış kişilerin kendi tecrübelerini paylaşarak, fikir alışverişinde bulundular.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Gabriele Heinisch-Hosek'in açılış konuşması ile başlayan zirveye; Türkiye'den Doğan TV Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Alman bilim insanı ve yazar Kristin Raabe, İzlanda'da medya kanunu hazırlayan ve savunan politikacı Birgitta Jonsdottir; ana konuşmacı olarak katıldılar. Ana konuşmacıları, Kapsch CEO'su ve Avusturya Sanayi Federasyonu Birliği Viyana Başkanı Georg Kapsch, IBM Avusturya Genel Müdürü Tatjana Oppitz, Viyana Üniversitesi İşletme Fakültesi Başkan Yardımcısı Regina Prehofer'in katıldığı panel takip etti.

EKONOMİK REFAH İÇİN KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ ÖNEMLİ

Zirveye TÜSİAD'ın ilk kadın başkanı, Kagider'in kurucu üyesi ve iş kadını olarak davet edilen Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, yaptığı konuşmada ekonomik refah ile kadın-erkek eşitliği arasında yüksek bir bağ olduğunu vurgularken gelişen ekonomilerde merkezi ve yerel yönetimlerin kadına istihdam sağlanması ve topluma kazandırılması yönünde daha aktif ve planlı çalışmalar yaptığını söyledi. Türkiye'de de bu alanda çalışmaların yapıldığını anlattı. Konuşmasında Mc Kinsey'in yaptığı araştırmaya yer veren Yalçındağ, yönetimde kadın ve erkek yönetici sayısında denge bulunduran şirketlerin karlılığının sadece erkek yöneticileri olan şirketlere göre yüzde 56 fazla olduğunu belirtti.

Yine yapılan araştırmalarda Türkiye'de halka açık şirketlerin yüzde 8'inde kadın başkanların olduğunu ve AB 27 ülkelerinin bu alanda ortalamasının yüzde 3 olduğunu hatırlatan Yalçındağ, KOBİ'lerde ise kadın yöneticilerin oranının yüzde 7 ile sınırlı kalarak AB 27'nin yüzde 33 olan seviyesinin hayli gerisinde kalındığını sözlerine ekledi.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'de üniversite mezunu kadınlar ve erkekler arasında eşit katılım olduğunu, ancak üniversite bitirmeyen kadınların istihdamı konusunda hala sorunlar olduğunu da dile getirdi.

Arzuhan Doğan Yalçındag, Türkiye'de, şirket yönetiminde kadınların yer almasını teşvik eden yeni bir yasanın kabul edildiğini ve bu yasanın, üst düzey yönetimde cinsiyet dengesini daha da iyileştirerek, Türk şirketlerinin performanslarına olumlu katkı sağlayacağı konusundaki inancını da paylaştı. Arzuhan Doğan Yalçındağ sözlerine son verirken, Türkiye'nin 2023'teki hedefinin dünya ekonomileri arasında ilk 10'a girmek olduğunu belirterek nüfusun yarısını teşkil eden kadınların yaratacağı değerin ne kadar önemli olacağının altını çizdi.

İş ve ekonomi, bilim ve politika başta olmak üzere farklı alanlardaki fikir liderleri, çok kapsamlı bir konu olan "Kadın, Güç, Değişim" başlığını ele alarak görüşlerini dile getirdi. 350'den fazla katılımcının bulunduğu toplantıya Türkiye Büyükelçisi Ayşe Sezgin de katıldı.