Türk sinemasının büyük oyuncusu Kemal Sunal, aramızdan ayrılışının 15. yılında, 3 Temmuz 2015 Cuma günü saat 11:00’de, Zincirlikuyu’daki kabri başında ailesi tarafından okutulacak dua ile anılacak.

Gülümsemesi ve güldürmesiyle yeri asla doldurulamayacak Türk sinemasının usta oyuncusu Kemal Sunal, filmlerindeki genellikle saf, şanslı, iyi yürekli tiplemelerle Türk izleyicisinin kalbine taht kurmuştu.
 
Filmlerinin ilk gösterimlerinden yıllar sonra bile hala 7’den 70’e büyük bir ilgiyle izlenmesi büyük sanatçının ne kadar çok sevildiği ve özlendiğini gözler önüne seriyor.

Tiyatrocu ve sinema sanatçısı olan Kemal Sunal gözlerini dünyaya İstanbul ’un Küçükpazar semtinde 11 Kasım 1944 yılında açtı. Babasının adı Mustafa Sunal, annesi ise Saime Sunal’dır. Kemal Sunal’ın Cemal ve Cengiz adında iki de kardeşi vardır. Yaşamı boyunca 82 filmde rol alan Kemal Sunal, ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu'nda okudu. Vefa Lisesi'nden mezun olan sanatçı yüksek öğrenimine Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde devam etti. 

Vefa Lisesindeki felsefe öğretmeni Belkıs Balkır'ın sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının, Kemal Sunal'ın hayatının dönüm noktası oldu. 1992 yılında çıkan öğrenci affından yararlanarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü’ne, 2’inci sınıftan devam eden Kemal Sunal 1995’te mezun oldu. 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1994-1995 öğretim yılında mezun olan ünlü komedyen, diplomasını Vefa Lisesi’nden arkadaşı Uğur Dündar’ın elinden alırken “4 yıllık maratonu ben 27 yılda tamamladım. Zaten ben liseyi de 11 yılda bitirmiştim” diyerek herkesi güldürmüş, ama azimli ve kararlı olanın elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını, 51 yaşında üniversite bitirerek göstermişti. 

1964 yılında askerliğini tamamladıktan sonra Vefa Lisesi'nde amatör olarak "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyununda sahne almaya başladı. Kenterler Tiyatrosu’nda profesyonel olarak sahneye çıktıktan sonra sırasıyla, Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı.




Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda kendisini izleyen Ertem Eğilmez tarafından beğenilince 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği Tatlı Dillim adlı filmde uzun boyundan dolayı basketbolcu olarak beyazperdeye transfer oldu, ve hayatı değişti. Kemal Sunal hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. Uçak fobisi olduğu bilinen ve hayatında daha önce hiç uçağa binmeyen Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Kemal Sunal'ın oynadığı filmler: A Abuk Sabuk Bir Film Atla Gel Şaban Avanak Apti B Bekçiler Kralı Bıçkın Boynu Bükük Küheylan C Canım Kardeşim Ç Çarıklı Milyoner Çöpçüler Kralı D Davacı (film) Davaro Deli Deli Küpeli Devlet Kuşu (film) Doktor Civanım Dokunmayın Şabanıma Düttürü Dünya E En Büyük Şaban G Garip (film) Gerzek Şaban Gol Kralı (film) Gurbetçi Şaban Gülen Adam Güllü Geliyor Güllü H Hababam Sınıfı (film) Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (film) Hababam Sınıfı Tatilde Hababam Sınıfı Uyanıyor (film) Hanzo Hasret (film) İ İbo ile Güllüşah İnatçı İnek Şaban (film) İyi Aile Çocuğu J Japon İşi K Kanlı Nigâr (film, 1981) Kapıcılar Kralı Katma Değer Şaban Keriz Kibar Feyzo Kılıbık Kiracı (film) Koltuk Belası Korkusuz Korkak Köyden İndim Şehire Köşeyi Dönen Adam M Mavi Boncuk (film, 1974) Meraklı Köfteci O Oh Olsun (film) Ortadirek Şaban Ö Öğretmen (film) P Polizei (film) Postacı (film) Propaganda (film) S Sahte Kabadayı Sakar Şakir Salak Milyoner Salako Sevimli Hırsız Sosyete Şaban Sürgün (film, 1992) Süt Kardeşler Ş Şaban Oğlu Şaban Şaban Pabucu Yarım Şabaniye Şark Bülbülü Şaşkın Damat Şendul Şaban T Talih Kuşu (film, 1989) T (devam) Tarzan Rıfkı Tatlı Dillim Tokatçı Tosun Paşa (film, 1976) U Umudumuz Şaban Uyanık Gazeteci Ü Üç Kağıtçı (film) V Varyemez Y Yakışıklı Yalancı Yarim (film) Yedi Bela Hüsnü Yoksul (film, 1986) Yüz Numaralı Adam Z Zehir Hafiye Zübük (film)