Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye Su Temini Projesi kapsamında, yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla Kıbrıs'a su götürüleceğini belirterek, ''Canımız ciğerimiz KKTC'ye su götüreceğiz. Kıbrıs'a bu su hayat verecek'' dedi.

Eroğlu, Türkiye'den KKTC'ye yıllık 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu taşıyacak KKTC Su Temin Projesi'nin Anamur ilçesindeki su geçişi ve kara yapılarının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, böylesine önemli bir projenin temel atma törenine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Tesisin hem Türkiye'ye, hem KKTC'ye hayırlı olmasını dileyen Eroğlu, KKTC'nin verimli topraklarına, anavatan Türkiye'den hayat suyu götürmenin pek çok hükümetin hayali olduğunu hatırlatarak, bunun kendilerine nasip olmasından gurur duyduklarını kaydetti.

Amaçlarının günü kurtarmak değil, kalıcı bir çözüm bulmak olduğunu dile getiren Eroğlu, ''Dünyada ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC İçmesuyu Temini Projesi, 2 adet baraj, toplam 107 kilometre boru hattı ile 2 adet terfi merkezinden oluşmaktadır. 75 milyon vatandaşımız gibi benim de Kıbrıs'la gönül bağlarım var. Kıbrıs bizim canımız, ne yapılsa azdır diye düşünüyorum. Kıbrıs'a ne gerekiyorsa yapacağız'' diye konuştu.

''Asrın Proesi'' olarak nitelendirilen projenin 7 Mart 2011 Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başladığını hatırlatan Eroğlu, 7 Mart 2014'te projeyi bitireceklerini vurguladı.

Eroğlu, projeye verdiği destekten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, şunları kaydetti:

''Anamur'daki Dragon Çayı gerçekten çok verimli bir çay. 700 milyon metreküp suyu var. Kıbrıs'ın su ihtiyacı var, Anamur'un sulama suyu ihtiyacı var. Alaköprü Barajı'nın temeli atıldı. Burada 130 milyon metrekup su biriktireceğiz. Buranın tam karşısında Geçitköy Barajı'nın temelini attık. Buradan 75 milyon metreküp suyu karşıdaki Geçitköy Barajı'na aktaracağız. Suyu askıda gidecek borularla aktaracağız. Zeminden gitmeyecek, çünkü Türkiye ile Kıbrıs arasında bin 450 metre derinlikte çukur var. Dünyada ilk defa 250 metre derinlikte askıda borularla Kıbrıs'a su götüreceğiz. Bu yönüyle dünyada bir ilk olan bir proje. Yaklaşık 107 kilometre boru hattıyla, 80 kilometresi deniz altından olmak üzere, canımız ciğerimiz KKTC'ye su götüreceğiz. Kıbrıs'a bu su hayat verecek. Hükümet olarak Kıbrıs'a her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.''

Bakan Eroğlu, baraj suyunun sadece KKTC'ye gitmeyeceğini belirterek, ''130 milyon metreküp su ile Anamur'da 40 bin dekar alan arazinin sulaması yapılacak. Projesi hazırlanıyor. Kıbrıs'ta da 65 bin dekar arazinin sulaması yapılacak'' dedi.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, asrın projesi olarak nitelendirilen bu projenin temel atma törenine katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, ''Asırlar boyunca Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC'de yaşayan Türklerin yıkılmaz, sarsılmaz bağlarına yenisini eklemeye geldik. Bu KKTC ve anavatan Türkiye'nin kucaklamasının en somut örneklerinden bir tanesidir. Bu proje, iki ülke arasındaki ilişkilerin hiçbir çıkar ve menfaat ilişkisine dayanmadığının en somut örneklerinden biridir'' diye konuştu.

KKTC Su Temin Projesi

''Asrın Projesi'' olarak nitelendirilen ''KKTC Su Temin Projesi'' 7 Mart 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Alaköprü Barajı'nın temelinin atılmasıyla başladı. Projede, barajda su tutulmasını sağlayacak inşaat aşamasına geçildi. Projenin ikici ayağında ise Akdeniz'in içerisinden suyu taşıyacak olan boru hattı döşenmeye başlanacak.

Projenin başta KKTC olmak üzere, tüm Akdeniz çanağı için denizin 250 metre altından borularla su taşınacak olması bakımından önem taşıdığı belirtilirken, böyle bir yöntemin dünyada ilk kez uygulanacağı ve dünyaya örnek olabileceği vurgulanıyor.

Anavatandan yılda ortalama 75 milyon metreküp suyun KKTC'ye ulaştırılmasını hedefleyen proje sonucunda, 35 milyon metreküp suyun içme suyu olarak kullanılması geriye kalan suyun ise tarımda kullanılması planlanıyor.

2014 yılı mart ayında tamamlanması hedeflenen proje ile deniz yüzeyinin 250 metre altından 80 kilometre uzunluğunda su hattı yapılacak.

Proje kapsamında, su hattının Türkiye tarafı kara yapıları için 45,6 milyon lira, KKTC tarafı kara yapıları için 26,9 milyon lira, deniz geçişi isale hattı için 630 milyon lira ve barajlarla birlikte toplam 782 milyon 504 bin liralık yatırım öngörülüyor.