Din hizmetleri uzmanı Aysel Demirci ile il vaizi Muhammet Aydın’ın sorumluluğundaki Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu, ;yazılı gönderilen veya bizzat gelenlerin ;yönelttiği sorulara yanıt ;veriyor. ;Büro görevlileri tarafından bugüne kadar gelenlerin arasından derlenen bazı ;sorular ise herkesi şaşırtıyor. ;Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu görevlileri, kendilerine çocuklarıyla birlikte gelenlerin de olduğunu, ;sadece soruları cevaplandırmalarına rağmen dert ortağı aramak için gelenler de olduğunu söyledi. Büroya gelen ;ve büro görevlilerince derlenen soruların bir kısmı şöyle:


- Bana ’Sen mesihsin’ diyorlar, onunla ilgili rüyalar görüyorum. Gördüğüm şeyler doğru mu?

- Bana, ’Sen peygambersin, görevini yap’ diyor bir ses. Ben Allah ile konuşamıyorum. Allah ile konuşmama yardımcı olabilir misiniz?

-10 yıl önce tacize uğradım, şantajla bu ilişkiye devam ettirildim. Torun, çocuklarımdan utanıyorum. Ne yapmalıyım?

-Patronum eşiyle geçinemiyor. Sebebi ben değilim. Bana dini nikah yaptıracak. Geçerli midir?

- Evlenmek üzere birisi ile kafede buluştum. Bey kriterlerime uymadı. Benden o gün yapmış olduğu 100 liralık masrafı ;ödememi istiyor. Geri ödemek zorunda mıyım?

- Doğum kontrolü için rahme yumurta ulaştıran kanalların bağlanması caiz midir?

- Müslüman bayan, gayri Müslim veya ehli kitap birisi ile evlenebilir mi?

- Kürtaj yaptırmak helal midir?

- Bayan, özel hallerinde namaz kılıp oruç tutabilir mi?

- Makyajla namaz kılınabilir mi?

- Aşure sadece kız çocuğu olan evde mi pişer?

- Eşim evrak üzerinde dolandırıldı. Elindeki malları kaybetmemek için benim üzerime geçirdi. Mahkemede de boşandık. Eve döndüğümüzde, ’Ben seni kalben boşamadım’ dedi, 2 yıl böyle yaşadık. Sonra yine evlendik. O iki yıl içersinde nikahsız mı yaşadık, zina mı yaptık? Eşimi bir kere 3 talakla boşadım ne yapmalıyım?

- Yeni evliyiz, eşim sürekli annesinin evine gidiyor. Annem de, ben de gitmesini istemiyoruz. Eşim kocası olarak benim sözümü dinlemek zorunda değil mi?

- Eşim HIV taşıyıcısı, iki yıllık evliyiz. Evlenirken bildiği halde bana söylemedi. Çocuğumuzun da olmasını istiyor. Ben test yaptırdım negatif çıktı, eşimden boşanmak için geçerli neden midir?

- Kadınların saç kestirmesi haram mı?

- Evlenmek için birisiyle görüşüyorum. Tanıdığım birisi istihare yaptı. Kötü rüyalar görmüş, ben şimdi bu kişiyle evlenmeyeyim mi?

- Hastalığımdan dolayı çeşitli eczanelerden ilaç aldım. Ama kocam parasını vermiyor. Günah kimin?

- Kredi ile ev veya araba almak helal midir?

- Kardeşlerimle görüşmeyeceğim diye yemin ettim, yeminimi tutayım mı, bozayım mı?

- Kızım akıl hastası, yılın bazı dönemlerinde evden kaçıyor ve aylarca eve gelmiyor. Kızımın hamile kalmasını istemiyorum. Kısırlaştırabilir miyiz?

- Herkesin bana, hatta televizyondaki sunucular bile ’Sen şeytansın’ diyor. Ben şeytan mıyım?

- Büyü ile kısmet kapanır mı? Gelen kısmetlerimin hiç biri olmuyor?

-Evde 18 tane kedi besliyorum. Onları bakacak yerim kalmadı artık. Acımasız hayata bırakmak istemiyorum, kısırlaştırabilir miyim?

- Kocam beni sürekli aşağılıyor. Seni boşayacağım diyor. Ondan gizli, verdiği mutfak parasından geleceğim için para biriktiriyorum. Günaha mı giriyorum?

- Kadın hastalıkları muayenesinden sonra gusül abdesti almamız gerekli midir?

- Kadınlar erkek kadın doğum uzmanına gidebilir mi?