Ünlü Alman marka Birkenstock’un son yıllarda en çok büyüdüğü pazarlardan biri Türkiye oldu.

Markanın Türkiye temsilcisi olan FormMedikal’in sahibi Nazım Betin,markayı 1987’de Türkiye’ye getirdiklerini belirterek, “Birkenstock aslında ayak sağlığına yönelikmedikal bir ürün. Ayak anatomisine en uygun şekilde geliştirilmiş. Basınç noktaları eşit olarak tümtabana yayılıyor ve ayağın biyomekanik hareketleri doğal olarak destekleniyor. Başlangıçta yalnız eczanelerde ve sağlık nedeniyle talep edenlere satılıyordu. 1995’te Bill Clinton sabomodelini giydi. Bunu ABD’li ünlüler takip etti. Heidi Klumve Bon Jovi’nin de Birkenstock’a koleksiyon hazırlamasından sonra moda oldu. Son 5 yıldır Türkiye’de de çok yüksek rakamlara ulaşıldı” dedi.

‘KOÇ VE SABANCI DA ALIYOR’

İlk birkaç yıl, senede yalnız bin çift satabildiklerini ifade eden Betin, “2011’i ise 150 bin çiftle kapattık. Bu yıl 200 bini geçeriz. Başlarda reçeteyle satılan, insanların kaba bulduğu için ağlayarak aldığı ve giymek istemediği terlikler bugün ünlülerin ayağından çıkarmadığı bir trend” diye konuştu. Markanın ünlü Türk fanları arasında Ajda Pekkan, Sinem Kobal, Azra Akın’ın da bulunduğunu kaydeden Betin, şöyle devam etti: “Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı ve futbolcu Emre Belözoğlu, Kanyon mağazamızın müdavimlerinden. Belözoğlu’nun birkaç çift birden aldığı olur. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç da yine şoförünü gönderip alışveriş yaptırır. 6 ay kadar önce de Şaşkınbakkal mağazamıza Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları gelerek kendisi ve eşi için terlik aldı.”

Kıvanç’ın giydiği beyaz yok sattı

Bağdat Caddesi, Kanyon, Nişantaşı’nda mağazaları bulunduğunu, Deriden ve Boyner’de de satış yapıldığını belirten Betin, 2013’te Akasya, Zorlu Center ve İstiklal Caddesi’nde mağaza açmak istediklerini söyledi. Betin, şu an en çok satan renklerin beyaz ve siyah olduğunu ifade ederek, Kıvanç Tatlıtuğ, 2 yıl önce beyaz Gizeh giymişti. Ondan sonra beyazın satışları yüzde 60 arttı.
Siyah ve beyaz yok satıyor” dedi.

Yüzde 70’i parmak arası modeli seçiyor

Birkenstock’un üretiminin Almanya’da ve bir kısmının da İspanya’da yapıldığını ifade eden Nazım Betin, markanın 83 ülkede satıldığını, Türkiye’nin en iyi satışı yapan 12’nci ülke olduğunu söyledi.  etin, “Bu sıçrama 2 yılda oldu. Ondan önce ilk 30’a girebiliyorduk. Hedef en geç 5 yılda ilk 5’e girmek.

Potansiyel kuvvetli. Satışlar da hızla artınca bu yıl ayakkabı koleksiyonunun Türkiye’ye gelmesine karar verildi. Birkenstock’un Türkiye’deki satışlarının yüzde 70’i parmak arası denen Gizeh modeli. Önce yazlık modellerle insanları alıştırdık. Şimdi aynı rahatlıkta ayakkabı sunacağız. İlk yıl satıştan yüzde 10-15 pay alır. Bunu yüzde 40’lara çıkarmak istiyoruz” dedi.

ORTALAMA FİYATI 179 TL

1774’te küçük bir Alman kasabasında ayakkabıcılığa başlayan Johann Adam Birkenstock’un temellerini attığı marka, 83 ülkede satılıyor. Terlik fiyatlarının 139 TL’den başladığı ve ortalama 179 TL olduğu Birkenstock’ta özel tasarımlar 495 TL‘ye kadar çıkıyor. Çizme ve ayakkabılar 349 ve 479 TL olacak. Haberturk