TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısı, konut satışlarından değere göre farklı KDV alınması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verilmesini öngörüyor. Ancak yeni sistemin 2 aşamalı değil; 3 aşamalı olması öngörülüyor. Buna göre KDV yüzde 1, yüzde 8 ve yüzde 18 olarak konutun değerine göre alınacak.

Hangi aralıklarda hangi KDV oranın uygulanacağına ise Bakanlar Kurulu karar vererek; ucuz konut, pahalı konut ve lüks konut tanımını yapacak.

Değer aralığına konutun emlak vergi değeri, birim inşaat maliyeti, metrekare büyüklüğü gibi unsurlara bakılarak karar verilecek. Bakanlar Kurulu bir eşik değer belirleyecek. Birim inşaat maliyeti üzerinden olması beklenen eşik değer için üst düzey bir yetkili, “Örneğin inşaat birim maliyeti metrekarede 2 bin lira üstünde olan evler, eşik değeri ifade edecek. 2 bin liraya kadar evler yüzde 8; bunun üstündekiler ise yüzde 18 KDV alınır, denilebilecek. Bu eşik değeri Bakanlar Kurulu belirleyecek” dedi.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Çarşamba günü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek olan tasarının hızlı bir şekilde Genel Kurul’a gönderilmesi bekleniyor. Ancak yeni KDV uygulamasının ne zaman yürürlüğe gireceğine de Bakanlar Kurulu’nun karar vereceği öğrenildi. Dolayısıyla hükümet, yeni sistemin yürürlük tarihini yasa çıkar çıkmaz uygulayacağı gibi; ileri bir tarihe de erteleyebilecek.

Düzenlemenin ne zaman uygulanacağı kesin olmasa da; sözleşmesi yapılmış, inşaatı devam eden mevcut projelere uygulanmayacağı netlik kazanmış durumda. Söz konusu değişiklik, tasarının ilgili maddesi görüşülürken verilecek önergeyle yapılacak.

400 MİLYARLIK ENDİŞE

Hürriyet Gazetesi'nden Aysel Alp'in haberine göre; halen metrekareye göre yüzde 1 ve yüzde 18 olarak uygulanan sistemin değişmesinin ise hem mevcut konut projelerini hem de 400 milyar liralık kentsel dönüşümü sekteye uğratmasından endişe ediliyor.

Maliye Bakanlığı ise Etiler’de metrekaresi düşük olmakla birlikte değeri yüksek olan bir evden yüzde 1 KDV alınmasının ‘adaletsiz’ olduğunu savunuyor. Buna karşın konut değerine göre KDV oranı belirlenmesine sektör itiraz ediyor. Bu sistemin özellikle kentsel dönüşümü sekteye uğratacağı itirazları, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kadar iletilmiş bulunuyor.

İstanbul’da büyük bir değişim hareketi yaratması beklenen kentsel dönüşümde öncülüğü TOKİ yapacak. Özel şirketler de yine TOKİ’nin öncülüğünde devrede olacak. Şimşek de değere göre KDV farklılaştırmasının bu planı olumsuz etkileyip etkilemeyeceğinin araştırılması talimatı verdi.

Maliye Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, farklı KDV uygulaması ile “Geçmişe yönelik mağduriyet istemiyoruz” derken, amaçlarının geleceğe yönelik vergi adaletini sağlamak olduğunu vurguladı.