Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi, Torba Yasası ile birlikte gelen korsan taksi düzenlemesinin yetersiz olduğunu ve yasa ile birlikte gelen cezai düzenlemelerin ticari taksileri de etkilediğini söyledi.
Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, konuyla ilgili olarak havalimanında basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Can, korsan taksi ile ilgili çıkan yeni düzenlemenin taksicileri mağdur ettiğini belirterek, "Yasa çıkmasından itibaren 22 gün içinde 86 taksiye 1950'şer lira ceza kesildi. Yetkililerin düzenlemeye gitmesi şart. Torba Yasa içerisinde yer alan korsan taksi ile ilgili düzenleme 31 Mayıs 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak, yürürlüğe girmişti. Yasa öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yıllık olarak ruhsat alan ticari taksiler, bu yenilemeyi zamanında yapmayınca 80 lira ceza ödemek zorunda kalıyordu. Fakat yeni çıkan yasanın ardından ceza ücreti arttı. Eski yasada ruhsat ücretini yinelemeyen taksici 80 lira ücret öderken, yeni yasada bu rakam bin 950 liraya yükseldi. Düzenlemenin yasalaşmasıyla 23 gün içerisinde polis tarafından kontrol edilen 86 taksici ruhsat yenilemedikleri gerekçesiyle bin 950 lira ceza ödemek zorunda kaldı" dedi.
Uygulamadan dolayı birçok ticari taksi sahibinin mağdur olduğunu ve bu cezalardan nasibini aldığını ifade eden Can, "Çok uzun süredir yasanın çıkmasını bekliyorduk. Bununla ilgili çok mücadele ettik. 11 Ekim 2009'da da Çağlayan'da Korsan Taksiye Hayır' mitingi yaptık. Yasa eksik, kör, topal da olsa çıktı. Yeterli değil. Yeterli olmamasının sebebi de korsan taksinin Rent a car' adı altında yapılıyor olmasıdır. Rent a car'ın tarifi yapılmadığı sürece korsan taksinin devam edeceğini iddia ediyoruz" diye konuştu.
Can, yasanın tanımını yaparken eksik yapıldığını ifade ederek, "Orijinal, anadan doğma ticari taksiler, belediyelerden ruhsatlarını güncellemediği zaman tıpkı korsan taksiler gibi muamele görüyor. 60 gün trafikten men ediliyor. Bin 950 lira da para cezasına çarptırılıyor. Biz zaten gerekli evrakları bulundurmadığımız zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kabahatler Kanunu'na göre 80 TL, trafik birimleri ise 2918 Karayolları Kanunu'na göre 72 lira ceza yazıyordu. Cezanın fazla olması bizi mağdur etmiştir" şeklinde konuştu.