Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, “İki dönemdir dokunulmazlıkların kaldırılması istemiyle meclise ulaşan dosya sayısında patlama görülüyor. Geçen dönem aşağı yukarı dönem sonundan itibaren 800'e yakın dosya vardı. Bu dönem 1 yıl içerisinde şu anda eskiler de geldiği için 760 dosya birikti. Bu 760 dosyanın 560'ı BDP'ye ait. Dolayısıyla da bu manada ‘suç makinesi’ ifadesini kullandım. Bu bir kanun tanımazlıktır aslında. Yasalarımızda birçok düzenlemeler yaptık. 8-10 paket demokrasi paketi başkanlığında bulunduğum Anayasa Komisyonu'ndan geçti. Dolayısıyla Türkiye son 10 yılda demokrasi adına çok ciddi adımlar attı. Ben bunun canlı şahidiyim. Bugün gazetelerde çıkan haberlerin, köşe yazarlarının yorumlarını 10 yıl önce yapsaydık, kesinlikle mahkumiyetle sonuçlanır ve haklarında dava açılırdı” dedi.

BDP'nin sorunlara çözüm üretmediğini belirten Kuzu, "Şimdi biz böyle bir ortamda yanlışları düzeltirken, BDP'den zerre kadar bir destek görmedik. Bu konuda herhangi bir gayretlerini görmüyorsunuz. Ama bu hükümleri bile bile ihlal ettiklerini görüyorsunuz. Öyle olunca da kanun tanımazlık ifadesi, suç noktasında herhangi bir kaygı duymama şeklinde oluyor. Bu dosyaların yüzde 90'a yakını PKK, suç örgütü ve benzeri birimlere yardım etmek, destek olmak Tabii en son kucaklaşma sahnesi tabi toplumun sabrını taşırdı. Bu dosya henüz bize gelmedi. Çünkü yeni bir olay. Önce savcılık bunun hazırlık aşamasını tamamlayacak, sonra meclis başkanlığına oradan da Karma Komisyonu havalesi gerçekleşmiş olacak. Süreç biraz zaman alacak" dedi.

“Dokunulmazlığın kaldırılıp, kaldırılmaması benim söyleyeceğim bir şey değil” diyen Kuzu, “Neticede Karma Komisyonu'nun vereceği bir karar. Komisyon adına benim bir şey söylemem doğru olmaz. Asıl olan bence bunları, dokunulmazlık meselesini yeni Anayasa yapılırken orada bir çözüme bağlamak. Bunun istismarını engelleyecek bir formül bulmak. Önüne gelen böyle yaparsa meclis suçluların sığındığı bir yer haline gelecek. Sanki huzur evi orası. Kaç kurtul. Böyle bir şey olmamalı. Dokunulmazlık kesinlikle lazım. Ben bunu yıllarca savundum. Hala da savunuyorum” diye konuştu.

“CHP bir dönem dokunulmazlığı kaldıralım derken, şimdi içerde yatan vekilleri nedeniyle dokunulmazlık talebinde bulunuyor” diyen Kuzu, “Ama ben hiç ikili oynamadan, bir anayasa profesörü olarak bu kurumun gerekli olduğunu, bizim hizmet yapmamız bakımından dokunulmazlığın lazım olduğunu her zaman söyledim. Tabloya baktığımız zaman tablo kötü, vahim. Kalıcı bir çözüm bulmamız lazım. Aksi halde bu tartışmaların sonu gelmiyor. Cumhuriyet tarihi boyunca 3 bin küsur doya gelmiş geçmiş. Bu dosyalar içinde dokunulmazlığı kaldırılan vekil sayısı 47 adet. 3 bin dosya da 87 yıllık Cumhuriyet tarihinde sayı olarak az.

3 bin dosya önemli bir rakam ama kaldırılan sayı az. Dokunulmazlık arkasına sığınıp istediğimi yaparım mantığı olmamalı. Biz onların birçok haklarını savunduk. Bir zamanlar içlerinde hapis yatanlar oldu. Şimdi dağa çıkacaksın, milletin gözü önünde bu kanlı katilleri kucaklayasın. Bir askeri kucaklasana. Bir askeri öpsene. Yavrum ülkemizi koruyorsun Allah razı olsun desene. Yok böyle bir şey. Dünyada böyle bir vekillik kavramı falan yok” şeklinde konuştu.