Alt komisyondan geçen 4+4+4 teklifi pekçok yenilik öngörüyor. Buna göre, okula başlama yaşı 5 olacak, müfredat da değişecek. Lise ise 'örgün veya açıköğretim olmak üzere' zorunlu hale geliyor.

AK Parti'nin 4+4+4 sistemine dayanan temel eğitim teklifi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonda revize edildi. Yapılan en önemli değişiklik, lise eğitiminin de gelecek yıldan itibaren zorunlu hale getirilmesi oldu. Ancak öğrenciler isterlerse, okula gitmeden 'açık öğretim' modeliyle 4 yıllık lise eğitimini tamamlayabilecek. İlk ve ortaöğretimden üniversiteye giriş sınavına kadar yepyeni bir sistem öngören teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:

OKULA BAŞLAMA YAŞI BEŞ

- Bakanlar Kurulu kararına bırakılan 12 yıllık zorunlu eğitime başlama dönemi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bir an önce başlayalım' talimatı üzerine takvime bağlandı. 4+4+4 olarak uygulanacak yeni model 2012-2013 eğitim-öğretim yılında başlıyor. Bakanlar Kurulu, koşulları dikkate alarak, bunu 1 yıl erteleyebilecek. - Teklifle ilköğretime başlama çağı, çocuğun 5 yaşını bitirip, 6 yaşından gün aldığı eylül ayına çekildi. CHP ve MHP'li vekiller, alt komisyonda bunun nedenini sordu. AK Partili Fikri Işık, 'Dünyada 133 ülkede ilköğretim bu yaş grubunda başlıyor' yanıtını verdi.

MHP'Lİ YENİÇERİ ŞERH DÜŞTÜ -

Komisyon raporuna şerh düşen MHP'li Özcan Yeniçeri, AKŞAM'a yaptığı açıklamada, 'Eğitime başlama yaşı bir yıl öne çekiliyorsa, müfredat da değişmelidir. 5 yaşını bitiren çocuğun bilinç ve kavrama düzeyi ile psikomotor düzeyi aynı değildir' dedi.

- CHP ve MHP'li vekiller, okul öncesi eğitimin neden zorunlu eğitim kapsamına alınmadığını sordu. AK Partili Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, 'AB müktesebatına uymak zorundayız. Hiçbir AB ülkesinde okul öncesi eğitim zorunlu değil' yanıtını verdi.

Eğitim sistemi gelecek yıldan itibaren silbaştan...

- Seçmeli dersler, 5. sınıftan itibaren her yıl 'ders saati' olarak artırılarak, 8. sınıf sonuna kadar devam edecek. Böylece öğrencilerin kendi ilgili ve yeteneklerini belirlemeleri sağlanacak. - Alt Komisyon Başkanı Işık, 'Peki öğrenci, yanlış dersi seçtiğini anlarsa ne olacak? sorusu üzerine 'Programlar esnek olacak. Bir dersin kendisine uygun olmadığını öğrenen öğrenci, başka bir derse yönelebilecek. Dayatma ile kimseye istemediği dersi okutamayız' dedi.

SEÇMELİ DİN EĞİTİMİ GELİYOR -

Buna göre imam hatiplerin ortaokul bölümü açılmayacak. İlköğretim içinde 5. sınıftan itibaren verilecek ve 4 yıla yayılacak seçmeli derslerle öğrencilerin din eğitimi açığı kapatılacak. Burada isteyen, 'Kuran eğitimi, hafızlık eğitimi, peygamberin hayatı, uygulamalı din dersi' gibi dersleri seçmeli olarak tercih edebilecek.

- Teklifte, ilköğretim 4. sınıftan sonra evde öğretim ya da açık öğretim yapılmasını öngören madde çıkarıldı. Açık öğretim şimdiki sistemde olduğu gibi sadece lise düzeyinde olacak. Ancak lise eğitiminin zorunlu hale getirilmesiyle çocuklarını örgün eğitime göndermeyen aileler, açık liseye yazdırmakla mükellef olacak. BİREYSEL BAŞARI ETKİLİ - Yükseköğretime giriş sınavında katsayıları değiştiren yeni sistem, 2013 yılında uygulanacak. Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarında tercih yaparsa 30 puan yerine 20 ek puan alacaklar. Öğrencilerin bitirdiği okulun başarısı, ortaöğretim başarı puanına yansımayacak. Sadece bireysel başarı etkili olacak. Mesleki lise mezunları, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğindeki önlisans yüksek öğretim programlarına sınavsız yerleştirilebilecek.

YENİ MÜFREDAT YOLDA -

Teklife göre, ilköğretim 4+4 olmak üzere iki kademeye ayrılacak. İlk dört yılda herkese ortak müfredat uygulanacak. 5. sınıftan itibaren ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tecrübelerine göre, seçmeli dersler konulacak. Şu an uygulanan müfredat tümüyle değişecek.