TÜBİTAK tarafından ortaöğretim öğrencilerini fen ve sosyal bilimlerde çalışmalar yapmaya özendirmek amacıyla gerçekleştirilen 'Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışmaları Kayseri Bölge Sergisi'nin açılışı yapıldı. Melikşah Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi fuaye alanında gerçekleştirilen sergiye, Kayseri bölgesini oluşturan Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat'tan öğrencilerin hazırladığı 100 proje katıldı.

Proje sergisinin açılış törenine; Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, Niğde Valisi Alim Barut, Kayseri Vali Yardımcısı Kasım Fikret Dayıoğlu, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer, İl Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın, milli eğitim müdürleri iştirak etti. Burada konuşan Melikşah Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Kayseri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, "2012 yarışmaları için Kayseri bölgesini oluşturan Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illerindeki okullarımızdan toplam 554 proje başvurusu yapılmıştır. Toplamda 100 proje bölge sergisine davet edilmiştir. Bu yarışmanın sağlıklı ve objektif bir şekilde yapılabilmesi için alanında uzman profesör, doçent ve yardımcı doçentlerden bölgemizdeki üniversitelerden oluşan değerli jüri üyeleri görevlendirilmiştir. Bu sergide Ankara'da yapılacak final sergisine gönderilmek üzere 19 adet proje seçimi yapılacaktır" dedi.

Yalçınöz, serginin 20-23 Mart 2012 tarihleri arasında Melikşah Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi fuaye alanında ziyaretçilere açık olacağını sözlerine ekledi. Öte yandan sergide en dikkat çeken çalışmalardan biri de Kayseri Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden Yusuf Makara ve Kubilay Gülay'ın geliştirdiği proje oldu. 'Mehmetchip' adı altında kask içerisine yapılan sistemin birliğe titreşim gönderdiğini anlatan otomasyon öğretmeni Ahmet Kaya, "Haberlerde terör olayları, şehit haberleri bizi ve öğrencilerimizi etkiliyordu. Milli güvenlik derslerinde de komutanlar askerlerin nöbette bazen istem dışı uyuyabildiğini söylüyordu. Öğrencilerimiz de 'Mehmetchip' adı altında bir sistem geliştirdi. Sistem, asker kaskı giydiğinde birliğine, 'Kask giyildi' bilgisini veriyor.

Sonra sensör sistemi sayesinde nöbetteki asker başını sağa-sola aşağı-yukarı yatırıp uyuyakaldığında 10 saniye boyunca askere titreşimli 'uyan' uyarısı veriyor. Asker hala uyanmamışsa birliğe, 'Asker uyudu' bilgisi geliyor. Belki asker pusuya düşmüş de olabilir. O nedenle birliğe giden sinyaller sayesinde hemen müdahale edilebiliyor. Sergide en çok ilgi gösterilen projelerden biri de bu" diye konuştu.