ENERJİ Bakanlığı'nın 300 milyon TL'lik yıllık tasarruf için yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirme isteği, ihracattan maç ve mesai saatlerine kadar pek çok işi etkileyecek. Türk takımlarının hafta arası Avrupa maçları,22.45'te başlayıp gece yarısından sonra bitecek.

Hürriyet'in haberine göre ; ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın Bakanlar Kurulu'na sunduğu teklif kabul görürse Mart 2013'te Türkiye saatini son kez ileri alacak ve sürekli yaz saati uygulaması başlayacak. Gündeme geldiğinden beri çeşitli tartışmalara yol açan uygulama, Avrupa'da oynanacak maç saatlerinden, uluslararası piyasalara, ihracattan, mesai saatlerine kadar her alanda etki yaratacak. Bu etkileri önceden hesaplamak isteyen Enerji Bakanlığı ise Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) Diyanet İşleri Başkanlığı'na kadar pek çok kurumdan görüş alıyor. Bazı kurumlar olumlu görüş verirken, itiraz edenlerin başında 'Avrupa'ya satışlarımız olumsuz etkilenir' diyen ihracatçılar geliyor.  

300 milyon lira

Gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik enerjisinin özellikle aydınlatmada kullanılan miktarından tasarruf etmek amacıyla yapılan yaz saati uygulaması, mevcut durumda 7 ay sürüyor ve bu sırada 45 derece Doğu meridyeni esas alınıyor. Uygulamanın kalıcı olması ve 12 ay sürmesi halinde her yıl 'orta ölçekli' bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf elde edilmesi hedefleniyor. Bu da parasal olarak 300 milyon TL'yi bulan bir tasarruf anlamına geliyor.

 

Şampiyonlar Ligi 22.45'te UEFA Ligi 23.05'te başlayacak YAZ saat uygulamasının kalıcı olması sporu da yakından etkileyecek. Uygulama, etkisini özellikle Galatasaray'ın direkt katılacağı, Fenerbahçe'nin ise elemeleri geçip adını yazdırmak istediği Şampiyonlar Ligi'nde gösterecek. Devler Ligi maçları, UEFA kuralları gereği tüm Avrupa'da aynı anda başlıyor. Saatler geri alınmazsa, daha önce 21.45'te oynanan Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi maçları bundan sonra 22.45'te başlayacak, 00.30'da bitecek. Uzatmalar halinde bitiş saati 01.00'i geçecek.

 

Yine Trabzonspor, Bursaspor ve Eskişehirspor ile temsil edildiğimiz UEFA Avrupa Ligi'nde de 22.05'te oynanan karşılaşmalar otomatikman 23.05'e kayacak. Bitiş saatleri ise uzatmalar halinde gece yarısı 02.00'ı bulacak.

 

Rakamlarla yaz saati

Yaz saati uygulamayan ülke ve bölge: 161

En az bir yerinde yaz saati uygulanan ülke ve bölge: 78

Yılın bir bölümünde her yerinde yaz saati uygulanan ülke ve bölge: 67

Her yerinde olmasa da, çoğunluğunda yaz saati uygulanan ülke ve bölge: 10

Yaz saatini tüm yıl uygulayan ülke: 1