Son kullanma tarihi geçen ürünlerin tüketiminden dolayı sağlık sorunu yaşayan çocukların sayısı da bir hayli fazla.
“Fiyatına bakmadan almam” diyen tüketiciler marketlerin tüketiciye oynadığı bu oyun ile adeta şok olacaksınız. Şikayet Portalı Şikayetvar.com’a gelen şikayetlere göre büyük marketler tüketicilerin temel gıda maddelerinin son kullanma tarihi geçmesine rağmen türlü oyunlarla bu ürünleri tüketiciye satıyor. Son kullanma tarihi geçmiş gıda maddelerinin üzerine indirim etiketi yapıştırarak tarihi saklıyor. Böylece birçok tüketici fiyatını uygun gördüğü bu ürünler sepetine atıyor. Ucuz etin yahnisi yavan olur sözü ise tam burada ortaya çıkıyor. Gelen şikayetlere göre sırf bu nedenle rahatsızlanan birçok vatandaş var hatta bu kişilerin içinde çocuklar da var. Son kullanma tarihi geçen ve raflarda satılan ürünlerin başında, yoğurt, peynir, içecek, çikolata ve bebek maması geliyor.
BÜYÜK TEHLİKE
“15 Haziran’da yoğurt aldım. Eve getirdiğim yoğurdu açtığımda içinin küflü ve son kullanma tarihinin üzerine yapıştırılmış 4.99 özel fiyat etiketi bulunmaktaydı ve etiketi kaldırdığımda altındaki son kullanma tarihi 04 Haziran 2012 tarihiydi.İnsan sağlığının ciddiye alınmadığına ilk kez şahit oluyorum.Siz bu ürünleri takip etmiyor musunuz? Siz malınız satılsın diye insanların sağlığını nasıl tehdit edersiniz. Denetçiniz yok mu? Kasıtlı yapılmış bir olay bu. Sorumluları kim ise cezalandırılması için elimden geleni yapacağım.Ortada bir kasıt var çünkü son kullanma tarihinin tam üstüne yapıştırılan bir etiketti bu.”
SORUMLUSU KİM?
“17 Mayıs’ta alışveriş yapmak için markete gidip yine peynir reyonuna geçip ne fiyatına ne de üzerindeki son kullanma tarihine bakmadan sepetimize attığımız, yıllarca kalitesine güvendiğimiz firmasının peynirini eve geldiğimizde dolabımıza yerleştirirken tesadüfen gördüğümüz SKT 16 Mayıs 2012 olması beni ve ailemi gerçekten çok üzmüştür. Kendimizi geçelim ama evimizde daha 1 yaşına girmemiş küçücük çocukların bu peyniri yediğini varsayarsak daha sonra oluşacak bir olumsuzlukta bunun sorumlusu kim olacaktı ?”
“Marketten satın aldığım cam şişe süt bozuk çıktı. Parti no üretim no son kullanma tarihi bütün kapak bilgilerini firmaya ulaştırdım. Ancak firmadan konu hakkında bir türlü dönüş alamadım. Belli ki ürünleri bozuk. Test sonuçlarını bilgi vereceklerini söylediler. 1 yaşındaki oğlum zehirlenme tehlikesi geçirdi. Başka çocuklarda geçirmesin.”
MAMANIN DA TARİHİ GEÇMİŞ
“Mamayı bebeğime yedirtmeden önce son kullanım tarihini inceledim ve şok oldum. Kutunun üzerindeki tarih geçmişti. Bir anne olarak size tavsiyem ürün gelir gelmez kontrol edin. Tarihi geçmiş mamaları satın almayın ya da bebeğinize içirmeyin. Bunun yanında mamayı satın almadan önce kutusunun şekline, pakette şişlik, çökme, delik ya da pas lekeleri olup olmadığını kontrol edin. Bebeğe biberonla verilecek mamanın son kullanma tarihine kesinlikle bakılmalıdır. Günü geçmiş mamalar bebek için sağlık riski oluşturur.”