Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı’nın Meclis’te kabul edilmesinin ardından gözler, memurlara ne kadar zam verileceğini çevrildi. Maliye Bakanlığı, masaya yüzde 3 teklifiyle oturacak.

Tasarının çıkmasının ardından gözler memura verilecek zamma çevrildi. İlk kez toplu sözleşme masasına oturacak olan sendikaların yüzde 20 isteğine karşın, Maliye’den gelecek ilk teklif yüzde 3 olacak.

Toplu Sözleşme Yasa Tasarısı’nın Meclis’te kabul edilmesinin ardından gözler, memurlara ne kadar zam verileceğini çevrildi. Sendikalar, 2012 yılı için yüzde 20’ye varan oranlarda zam beklediklerini açıklarken, kamu adına pazarlıkları yürütecek olan Maliye Bakanlığı ise ‘sendikalarla sıkı’ bir pazarlık etmeyi planlıyor. 2012 yılı bütçe tasarısında yer aldığı için, Maliye Bakanlığı, pazarlık masasına altı aylık dönem için yüzde 2-3’lük bir zam ile oturacak. Pazarlık sonucunda ise bu oran yükselecek. Ne kadar yükseleceği ise sendikaların yapacağı pazarlık gücüne bağlı olacak.

Kulislerde % 10 konuşuluyor

Maliye kaynakları, sendikalar tarafından dile getirilen yıllık yüzde 20’lik zam oranını yüksek buldu. Talep edilen yüzde 20’lik zam oranının, yüzde 5’lik enflasyon hedefinin çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Maliye kaynakları, oranın enflasyonla orantılı olması gerektiğini bildirdiler. Ekonomi kulislerinde, Toplu Sözleşme Yasası’nın kabul edilmesinin ardından ‘zam toto’ da başladı. Ancak kulislerde, memur ve memur emeklilerine 2012 yılı için 5 artı 5 oranında zam verileceği konuşuluyor. Yüzde 10 düzeyinde bir zam verilirse, memurlar enflasyonun iki katı oranında zam almış olacaklar. Bu da bütçede yer alan 3 artı 3’ün çok üzerinde bir rakama karşılık geliyor. Aradaki zamdan kaynaklanan maliyet ise İntibak Yasası için bütçeye konulan 2.4 milyar liralık ödenekten karşılanacak. Böylece, bütçe dengeleri de bozulmamış olacak. Toplu sözleşme pazarlıklarında zam oranının dışında, ikramiye, fazla çalışma ücreti, gibi 12 ayrı hak da masaya yatırılacak. Bu kalemlerde de önemli artışların sağlanması bekleniyor. Ayrıca masada, ileride dava konusu olmaması için, beş aylık gecikme için, faiz artışı da yapılması öngörülüyor. Bu konuda henüz bir karar verilmedi. Ekonomi yönetimi gelen taleplere göre kendi stratejisini belirleyecek.