Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in avukatı Burhan Apaydın, Menderes'in hukuka aykırı yargılanarak, idam edildiği iddiasıyla, ikinci kez TBMM'den mahkumiyet kararının iptal edilmesini istedi.

Apaydın, dilekçesinde Menderes'in, İstanbul'dan getirilen iki doktorun ''savunma yapamayacak derecede hasta'' olduğu raporuyla mahkemeye çıkarılmadığını da iddia etti.

''İntihar etmek istedi'' İddiası

Müvekkiline ''intihar etmek istedi'' suçlamasında bulunulduğunu da öne süren Apaydın, ''Tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilecek yerde darağacına çıkarılarak, son savunması yaptırılmamış ve son sözü sorulmamıştır. Bu yapılan bir hukuk cinayetidir'' görüşüne yer verdi.

Adnan Menderes'in intihar etmediğini ve hiçbir zaman intihar psikolojisinde olmadığını vurgulayan Apaydın, şöyle devam etti:

''Anayasamıza göre ve üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi kurallarına göre, herkesin tabii mahkemesinde yargılanması gerekir. Bu kurala aykırı olarak ve uyduruk delillere dayalı olarak, mahkumiyet kararı verilmesi tarih karşısında hatalıdır. Adnan Menderes, üstündeki 'vatan hainliği' kararı ile toprak altında yatmaktadır. Buna son verilmesini sağlayacak tek organ TBMM'dir.''

Apaydın, dilekçesinin TBMM Anayasa Komisyonu'na sevkedilerek, mahkumiyet kararının iptal edilmesini talep etti ve bunun TBMM için tarihi bir görev olduğunu vurguladı.

TBMM'de bu başvuruyu hem Dilekçe hem de Anayasa komisyonları aracılığıyla değerlendirmeye aldı.