Türkiye’de yaşamadığını büyük ihtimalle daha önce akvaryumda beslenen balığın nehire bırakıldığını ifade eden balıkçı Kadir Özsal, pirananın nehirlerde üremesinin balık türleri için tehlikeli olacağını söyledi. Geçen Pazar balık tutmak için Meriç Nehri kenarına gittiğini kaydeden Özsal, “Pazar günü balık tutmak için Meriç Nehri’ne gittim.

Ben 20 yıldır amatör balıkçılık yapıyorum. Davul denilen aletle balık tutarken, davulun içerisinde büyük bir balık olduğunu fark ettim. Çıkarıp baktığımda ise dişlerinin çok keskin olduğunu görünce pirana olduğunu düşündüm. İlk defa gördüğüm içinde çok şaşırdım. Bunun akvaryumda beslekdikten sonra nehre atılmış olabileceğini düşünüyorum ama uzmanlar bu konuda bir inceleme yaparsa nehir ve balıklar için tehlikelimi onu anlayabiliriz” dedi.

Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri programı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Gürsoy Gaygusuz ise pirana balığının ancak 23 derece üzerindeki sıcaklıktaki sularda yaşadığını söyledi. Pirana balığının nehirde üremesinin çok mümkün olduğunu ifade eden Gaygusuz, “Pirana tropikal bir balık. Sıcak suları seviyor 30 santim üzerinde boyu olması ve ağırlığının 550 gram olması bunun pirana olduğunun somut göstergesi. Balığı suya birilerinin attığı kesin. Havaların sıcak olmasından dolayı balık bu yaz burada yaşayabilir. Ancak su sıcaklığının 23 derecenin altına inmesi ile ki Meriç Nehri kışın çok soğuk bir nehir olur, buda balığın burada yaşamasını imkansız kılar” şeklinde açıklama yaptı.

Meriç Nehri’nden pirana balığının çıkması Edirneli balıkçıları da heyecanlandırdı. 45 santimetre uzunluğunda ve 550 gram ağırlığında olan balığı görmek için çok sayıda balıkçı Ayşekadın’daki avcılar Kulübüne geldi. Pirananın keskin dişlere sahip olmasına şaşıran balıkçılar, nehirde piranaların yaz aylarında bile üremesinin diğer balık türleri için tehlike olduğunu söyledi.