Geleceklerine ilişkin belirsizlik devam ederken olumsuz hava koşullarının etkili olmaya başlamasıyla yaşamları zorlaşan 60 mülteci aile, Hollanda resmi makamlarının bir an önce ikamet ve çalışma izni vermesini bekliyor.

Amsterdam'da bir okulun bahçesine yerleştirilen mülteciler, çevredeki duyarlı insanlardan gelen yardımlarla hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Utrecht şehrindeki Helal Lahmacun fabrikalarının sahibi Abdurrahman Akbulut, mülteciler için 1 ton lahmacun bağışında bulunacaklarını açıkladı.

İlk olarak dün lahmacun dağıtımına başlayan Akbulut, amacının her cuma dağıtım yaparak toplam 1 ton lahmacun dağıtmak olduğunu söyledi. Elazığlı olan Abdurrahman Akbulut, ''Amacımız buradaki insanların durumunu gündeme getirmek, kendilerine yardımcı olmak. Biz acizane lahmacun dağıttık. Lahmacun fabrikamızın ürünü olan sıcak lahmacunları her cuma günü bundan böyle getirip dağıtmaya karar verdik. Bunu bir tona kadar çıkarmayı düşünüyoruz.

Avrupa'nın göbeğinde bu şekilde yaşamak, soğukta yaşamak hiç insani değil. İnsanları vicdanlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle Hollanda yöneticilerini insafa davet ediyorum. Bu insanlar buraya kadar gelmişlerse muhakkak ki bir derdi var. Hiç kimse kendi ülkesini bile bile terkedip buraya gelmez. Biz de bunları anlamaya çalışalım diye düşünüyoruz. Burada yaşananlar hiç de iç açıcı değil'' dedi.

Kadın ve erkeklerin farklı mekanlarda kaldığı kampta ailesiyle birlikte kalan Ali Abdullah, "Bu halimize bile çok şükür. Bizi insanlar merhametiyle doyurup giydiriyor. Onların yakınlığıyla ısınıyoruz. Türk kardeşlerimiz kadar Faslı Müslümanlar ve Hollandalı hümanistler de bize yardım elini uzatıyor. Bizler devletin resmi kanallarından kalıcı bir yardım bekliyoruz ancak bugüne kadar bu yönde kalıcı bir çözüm sunulmuş değil. Havalar soğudu, üşüyoruz ama beklemeye de devam ediyoruz" dedi.

Mahmud Omar ise, "Ben Somali'den geleli iki ay oldu. Burası çok soğuk, buna rağmen bekleyişimizi sürdürüyoruz. Bizi düşünüp, bize sıcak yemek getiren tüm kardeşlerimize yürekten teşekkür ve dua ediyoruz" diye konuştu.