BM'nin mekik diplomasisi yoluyla tarafların müzakere masasının yeni şartları konusunda anlaşıp anlaşamayacağına, aralarında ortak bir zemin olup olmadığına bakacağını vurgulayan Downer, Taraflar, müzakerenin nasıl yapılacağında anlaşmaya çalışacaklar. Kapsamlı çözüm müzakeresi yerine, müzakerenin nasıl olacağını konuşacaklar, sonuç üreten bir müzakere masasının nasıl olması gerektiğini konuşacaklar. BM 'olduğu şekliyle devam edemez. Bu madem ki Kıbrıslı bir süreçtir, o zaman müzakerenin nasıl olması gerektiğinde taraflar anlaşmalıdır' anlayışında dedi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, bugün ara bölgedeki Ledra Palace Otel'de basın toplantısı düzenledi. Downer, Genel Sekreter'in yazda çok taraflı bir toplantı için çağrıda bulunmak istediğini, fakat bunun için iki tarafın da "ilerisi için" yöntem konusunda anlaşması gerektiğini söyledi. Alexander Downer, "Kıbrıslıların bir süreci" olarak BM'nin bir planı bulunmadığını, bugünden itibaren 2 haftalık süreçte BM temsilcilerinin mekik diplomasisi izleyerek, iki taraf arasında çözüme varacak bir müzakere zemini olup olamayacağı konusunda yakınlaşma arayacaklarını belirtti. BM'de çok taraflı bir toplantı niyeti bulunduğunu, fakat bunun için önce bir zemin oluşmasını bekleyeceklerini kaydeden Downer, kendilerinin herhangi bir çözüm empoze etmeyeceklerini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Genel Sekreter'le yaptığı görüşmede Genel Sekreter'in de "artık bir şeylerin değişmesi" gerektiğini kaydettiğini ve cesur adımlar, yeni öneriler ve fikirler için geç olmadığını bildirdiğini söyleyen Downer, BM olarak çözümü Kıbrıslılar için sağlamayacaklarını ve sadece yardımcı olmak için adada olduklarını yineledi. Downer, "Şunu da belirtmek isterim ki, şimdi bazı yapıcı olmayan suçlayıcı tavırlar almak doğru olmayacaktır" şeklinde konuştu ve "Eğer iki lider birleşik bir Kıbrıs modeli için anlaşamazlarsa biz onları anlaştıramayız" dedi.

Downer, mekik diplomasisiyle ilgili bir soruya karşılık, ilerisi için yöntem konusunda nabız yoklayacağını kaydederek, çok taraflı bir toplantıya varabilmek için izlenecek yöntemlerin ve tarafların sergilenecek tavrının veya değişen tavrının belirleyici olacağını ifade etti. BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki davaların hatırlatılması üzerine Downer, Mülkiyet konusunun görüşmelerde üzerinde durulan bir konu olduğunu, ve üzerine birçok öneri yapıldığını kaydederek, tarafların değişik bir yaklaşımla konuya eğildiğini fakat bunu henüz tamamlamadıklarını söyledi.

Downer, "Kıbrıslıların sahibi olduğu ve yönettiği" bir görüşme süreci olduğunu, ve kendisinin hiçbir şey empoze etmeyeceğini belirterek, kendilerinin BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde hareket ettiklerini, bununla birlikte "mülkiyeti" tarafların kendileri oturarak ve iki tarafın memnun kalacağı şekilde çözmeleri gerektiğini kaydetti. Başka bir soruya karşılık, kendisinin adadan ayrılacağını ve BM takımının iki tarafın nabzını yoklayacağını ve ne yapmak istediklerine bakacağını ifade eden Alexander Downer, adaya geri döndüğünde ne noktada olunduğuna bakacağını söyledi.

İzolasyonların, müzakerelerin başarısızlığında rol oynayıp oynamadığı konusundaki soruya da Downer, "bunun da geçmişi ve sebepleri bilinen ve liderler tarafından üzerinde durulan bir konu olduğunu söyleyerek, bir çözüme ulaşıldığı zaman bunun da sonlanacağını, çözüme ulaşıldığı zaman ada üzerinde yaşanan birçok sorunun çabucak son bulacağını" kaydetti.
Downer, başka bir soruya karşılık, görüşmelerde çoklu konferansa varacak yeterli ilerleme göremediklerini, ancak görüşmelerin son bulması veya İyi Niyet Misyonu'nun sona ermesini istemediklerini söyleyerek, iki lidere son 2 ayda gerçekleştirdikleri görüşmelerin pek fayda sağlamadığını söylediğini, bu nedenle haftada bir yapılan görüşmeler yerine, iyi şekilde hazırlanmış konular ve gerçekten üzerinde uzlaşıya varılabilecek yakınlaşma sağlanabilecek konular ortaya çıktığı zaman liderler görüşmesi yapmanın daha doğru olabileceğini kaydetti.

Downer görüşmelerin "işe yarar ve faydalı" olması gerektiğini vurgulayarak, iki liderle görüşmesinde de "anlaşma için niyetlerinin var olduğunu söylediklerini" ve bundan şüphe duymak için herhangi bir sebebi bulunmadığını kaydetti.

Özel Danışman Alexander Downer başka bir soruya karşılık da, "üç buçuk yıldır devam eden Kıbrıs görüşmelerinde kat edilen mesafenin göz ardı edilmemesi gerektiğini, fakat Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşılabilmesi için halen daha güçlü bir siyasi iradeye sahip olunması gerektiğini" söyledi.