Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen "Dünya Enerji Liderleri Zirvesi"ne Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, EUAŞ Genel Müdürü Halil Alış ile Kanadalı Şirket Candu Başkan Yardımcısı Ala Alizedeh de katıldı.

Zirvede konuşma yapan Bakan Yıldız, "Bugünkü imza Türkiye'nin nükleer güç santralleri ile alakalı ortaya koymuş olduğu kararlılığın altını yine kalın çizgilerle çizen bir imza olmuş olacak. Türkiye kendisine gelen herhangi bir teklifi bu konuda ciddi olan bütün firmaları dikkate almaktadır ve hiçbir teklife kayıtsız kalmadığını göstermektedir. Altı aylık çalışma sonucunda belki anlaşabileceğiz belki de anlaşamayacağız. Bunların her irisini açık ve şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Bütün bilgileri vatandaşımız adına vatandaşımızın refah seviyesinin yükseltilmesi adına kullanıyoruz. Bu projenin de özellikle dünyada belli bir teknolojiyi temsil ettiğini biliyoruz. Tabii ki bu bir tekliftir, değerlendirilmeye esas olacak ciddi bir tekliftir. Bu manada bu vesileyle kamuoyunda paylaşmak istediğim bir konu vardır. Varsa başka firma başka ülke bizim ortaya koyduğumuz yapı ve statü çerçevesinde o teklifleri de almaya hazırız" dedi.

Yatırımcıları nükleer güç santrallerinin yapımı için davet eden Bakan Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Yalnızca bize deniyor Rusya firmasıyla mı çalışıyorsunuz? Hayır, o teklif o zaman geldi ve değerlendirildiği için o sonuç ortaya çıkmıştır. Şimdi yeni teklifler gelmektedir onları değerlendireceğiz. Türkiye büyüyen gelişen yapısıyla nükleer güç santrallerinde en az üç ana santralde 12 tane ünitelik bir yapıyı kurgulamak durumundadır. Çünkü 2023 yılındaki enerji ihtiyacımız şu anki bulunduğumuz rakamların tam 2 katına karşılık gelmektedir. O yüzden ortaya koyduğumuz modele ilgi gösteren bütün yatırımcılarımızı ben tekrar nükleer güç santralleri yapımı için davet ediyorum".

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın konuşmasının ardından mutabakat anlaşması EUAŞ Genel Müdürü Halil Alış ile Kanadalı şirket Candu Başkan Yardımcısı Ala Alizedeh arasında gerçekleştirildi. Öte yandan, imza törenini izleyen Bakan Bağış da daha sonra "Bakan Yıldız'ın yanına giderek kendisini tebrik etti.