''Ergenekon'' davasında tanık olarak dinlenilen eski 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, 25 Ekim 2003'te düzenlenen rektörlerin Anıtkabir yürüyüşüne katıldığını belirterek, ''Mitingde açılan 'Ordu göreve' pankartına, bizim düşüncemizi yansıtmadığı için, hepimiz tepki gösterdik'' dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklardan eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun tanığı olarak çağrılan eski 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı dinlenildi.

Alıcı, 19 Eylül 2003 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı Sosyal Tesisleri'nde rektörlere verilen yemeğe katılanlar arasında kendi adının da yer aldığının hatırlatılması üzerine, ''Bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Askeri zevatla kapalı bir toplantıya katılmadım'' diye konuştu.

Prof. Dr. Emin Alıcı, 25 Eylül 2003 tarihinde rektörlerin Anıtkabir yürüyüşüne katıldığını belirterek, şöyle devam etti: ''Diğer üniversitelerin rektörleri de vardı. Yürüyüşte kaç kişi olduğunu bilmiyorum. Mitingde açılan 'Ordu göreve' pankartına, bizim düşüncemizi yansıtmadığı için, hepimiz tepki gösterdik. Organizasyonu yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, platforma çıkıp mikrofonu eline alıp 'O pankartı kaldırın ve miting alanınından çıkın' dedi. Çünkü mitingin amacı bu değildi. Bu tür toplantılarda, bir grup çıkıp beklenmedik şeyler yapabiliyor. Daha sonra bu tür provokasyonlara karşı çok dikkatli olunması, gerekirse toplantı yapılmamasını aramızda konuştuk. Bu olay hepimizin tepkisini çekti.''

Sorular üzerine Alıcı, ''Ben o pankartı boyum kısa olduğu için göremedim ancak yanımdaki rektörler pankart açıldığını söylediler. Ön tarafa gidip bakmak istedim ancak çok kalabalıktı'' dedi.

-Hilafetin kaldırılması toplantısı-

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel de, Ankara Ticaret Odası'nda (ATO) hilafetin kaldırılmasının yıl dönümü nedeniyle düzenlenen toplantının ardından bir yemek verildiğini belirterek, ''Mustafa Balbay, İlhan Selçuk da katılmış. Bu yemeği hatırlıyor musunuz?'' diye sordu.

Alıcı, yemeği hatırladığını ifade ederek, ''Benim arabam bozulmuştu. Havaalanına gitmem gerekiyordu. Bir rektör arkadaşımdan rica ettim. Ancak 'uçağın kalkmasına daha çok var yemek yiyelim' dediler. Otelin en üst katına çıktık. Sağ taraftaki masaya oturduk. Aramızda bulunan rektörlerden biri Balbay'ın da olduğu masaya gidip konuştu. Ben masanın en sonunda oturuyordum. O yemekte İlhan Selçuk ve Balbay vardı. Biz o yemeğe rastlantısal olarak gittik. Daha sonra masalar birleştirildi, bir arada yemek yemeye başladık. Yemeğin sonunda herkes kendi cebinden parasını ödedi'' şeklinde yanıt verdi.

Pekgüzel'in, ''Yemekte ne konuşuldu?'' sorusu üzerine de Alıcı, İlhan Selçuk'un, Cumhuriyet Gazetesi'nin tirajlarının arttığını söylediğini belirterek, yanındaki rektör arkadaşıyla başka bir konudan söz ettikleri için toplantıda neler konuşulduğunu hatırlamadığını söyledi.

Savcı Pekgüzel'in Balbay'a ait olduğu iddia edilen günlüklerde ATO'daki toplantıya ilişkin ifadeler okuyarak, sorular yöneltmesi üzerine, ''Arabam bozulduğu için o gün telaş içindeydim. Gazeteci olan Balbay gibi olaylara bakmam mümkün değil. İktidara gelmek emektir. İktidar, kanunlar çerçevesinde elde edilir. Ben demokrasiye inanan ve bunu savunan bir insanım'' diye konuştu.

Tutuklu sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon'u tanıdığını söyleyen Alıcı, Tolon, Ege Ordu Komutanı olduğu dönemde kendisinin de rektörlük yaptığını ifade ederek, Tolon'un organizatörlüğünde bütün üniversitelerden öğrencilerin askeri bir gemiyle Çanakkale'ye götürülerek, şehitliğin gezdirildiğini kaydetti.

Duruşma, Prof. Dr. Emin Alıcı'nın tanık olarak dinlenilmesiyle devam ediyor.