Elazığ’da üniversiteden arta kalan boş zamanlarında harçlığını çıkarabilmek için pimapen ve alüminyum doğrama şirketinde çalışan 20 yaşındaki Hamza Yıldız’ın hayatı, elektrik akımına kapılmasıyla alt üst oldu. 6 Ocak 2012 tarihinde sabah saat 10.30’da Doğukent Mahallesi Akbulut Alışveriş Merkezi önünde bulunan apartman inşaatında pimapen pencere ve alüminyum balkon korkuluk yapım işinde çalışan genç üniversiteli Hamza Yıldız, dördüncü kattayken üçüncü kattan uzatılan alüminyum balkon korkuluğunu almaya çalıştığı sırada, korkuluğun yüksek gerilim hattına değmesi sonucu elektrik akımına kapıldı. Olay yerine gelen ambulansla Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılan Yıldız’ın akım anında yanan sağ kol ve sol bacağı kesildi.

OLAY OLDU SİGORTASI YAPILDI

Olaydan 45 gün önce yani 21 Kasım 2011 tarihinde işe girdiğini ancak sigortasının yapılmadığını söyleyen Hamza Yıldız, iş kazası sonucu elektrik akımına kapıldığını söyledi. Yıldız, "Olay günü sigortam yapıldı, öncesinde sigortam yoktu. Alüminyum balkon korkuluğu yapıyorduk. Balkon korkuluğunun demirleri uzun olduğundan dolayı alüminyum parçaları merdivenden geçmediği için balkondan balkona alıyorduk. Üçüncü kata kadar aldık bir sorun olmadı. Ben dördüncü kata çıktım arkadaş bana alüminyum boruyu üçüncü kattan uzattı ve ben alıp içeri çektim, düz yapıp içeri almak için düzelttiğimde boru herhalde temas etti, ondan sonra elektrik çarptı. Kolumu ve bacağımı kesmek zorunda kaldılar" dedi.

Normalde pimapenci olduğunu ancak çalıştığı şirket alüminyum işi de yaptığı için olay günü ilk defa alüminyum işi yapmaya çalıştığını söyleyen Yıldız, iş kazasının olduğu güne kadar sosyal güvencesinin olmadığını, kazanın olduğu 6 Ocak 2012 tarihinde sigortasının yapıldığını anlattı. 71 gündür hastanede yatan ve tedavisi sosyal güvenlik kapsamında sürdürülen Yıldız, Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı 1’inci sınıf öğrencisi olduğunu ancak bu kaza nedeniyle okuluna gidemediğini söyledi. Nakil için değil de protez için destek beklediğini söyleyen Yıldız, "Ailemin maddi durumu iyi değil. Babam olay günü buraya geldiği için işten çıkarıldı. 70 gündür babam da çalışmıyor, 4 kardeşiz ve ailemin de artık sosyal güvencesi yok" dedi.

ARKADAŞLARINDAN DESTEK

Fırat Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı bölümü öğrencileri ise arkadaşları Hamza Yıldız’a protez kol ve bacak alınabilmesi için yardım kampanyası başlattı. Öğrencilerden 1’inci sınıfta okuyan Aslı Kılınç, "Hamza ile bir yıllık arkadaşlığımız var, başına böyle bir kaza geldiğini bir başka arkadaştan duyduk. Hamza’yı ziyarete geldikten sonra protez kol ve bacak hakkında bilgi almaya çalıştık ve araştırdık. Protez kol ve bacak fiyatlarını araştırarak, yardım toplamaya karar verdik. Elazığ Valiliği’ne giderek arkadaşımıza protez kol ve bacak alabilmek için yardım kampanyası başlatacağımızı anlatarak izin istedik. Gerekli belgeleri valiliğe teslim ettikten sonra Ziraat Bankası’nda hesap açtırdık. Medikal firmalara fiyatları sorduğumuzda ise, bunu tek başımıza Elazığ’da yapamayacağımıza karar vererek siz basın mensuplarına ulaştık. Çünkü bir protez kolun fiyatı 25 bin TL, bir protez bacağın fiyatı da 25 bin TL olmak üzere toplam 50 bin TL artı KDV istediler" dedi. Arkadaşları Hamza için herkesten yardım beklediklerini vurguladı.

PROTEZ VEYA NAKİL İÇİN UYGUN

Hamza Yıldız’ın tedavisini yapan Fırat Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Alpagan Yıldırım ise, "Hastamız çok rahatlıkla protez kullanıp yürüyebilecek. Tabi inşallah ileride nakil için uygun bir donör bulunursa nakil de çok rahat bir şekilde uygulanır, çünkü eklem kısımları zarar görmedi ve uçtan kurtarıldı" dedi.