Dünyanın dörtte üçünü kaplayan okyanusların taşıdığı öneme dikkat çekmeyi amaçlayan TerraMar, hiçbir ülkenin yetki alanı içinde bulunmayan uluslararası suları vatandaşları olan bir ülke olarak yeni bir çerçeveye oturtmak istiyor. TerraMar, bu maksatla proje içinde yer almak isteyenlere ücretsiz pasaport veriyor. Amaç ise, "okyanus vatandaşı" olarak 1 milyon imzaya ulaşmak.
Okyanuslar, nefes alıp verdiğimiz havadaki oksijenin yüzde 50 ila 85'ini üretiyor. Dünya üzerindeki suların yüzde 97'sini oluşturuyor ve dünyanın yüzde 71'ini kaplıyor. TerraMar, okyanusların dünya ekosisteminde oynadığı merkezi rolü canlı bir şekilde insanlara anlatmaya çalışıyor. Projeye destek verenlere "resmi vatandaşlık" verilmesinin yanı sıra TerraMar, tüm okyanuslardaki doğal yaşama ait kapsamlı bir veri tabanı geliştirmeyi planlıyor.

“MÜREKKEP BALIĞI BÜYÜKELÇİSİ, KATİL BALİNA TEMSİLCİSİ”
Proje, veri tabanının tamamlanmasının ardından vatandaşlarına istedikleri türlerin büyükelçileri olma fırsatı tanıyor. Mesela "Mürekkep Balığı Büyükelçisi" olan bir okyanus vatandaşı öğrenci, okulunda arkadaşlarına bu türe ait bilgiler verecek veya kendisine verilen "Katil Balina Temsilcisi" kartviziti ile çevresinin bilinçlenmesi için çalışacak.
TerraMar ayrıca, interaktif online bir harita ile petrol sızıntılarını, sivil toplum örgütlerinin okyanuslarla ilgili projelerini, köpek balıklarının göç yolculukları ve okyanus aleminde meydana gelen diğer belli başlı gelişmeleri takip imkanı sunmayı planlıyor. Projenin mevcut internet sitesinde şimdilik okyanuslarla ilgili en önemli günlük konulardan derlemeler, gemi kaptanları ve denizcilik uzmanları ile mülakatlar yer alıyor.
TerraMar Projesi'nin kurucuları, sosyal medyanın gücünü kullanarak gezegenimizin yüzde 71'inin sesini duyurabileceklerine inanıyor.