Bulgaristan'ın Burgaz Havaalanı'nda İsrailli turistleri taşıyan otobüse düzenlenen saldırının canlı bomba tarafından yapıldığı açıklandı. Saldırıda ölenlerin sayısı 8'e yükseldi.
Burgaz Belediye Başkanı Dimitar Nikolov, ölenlerin arasında otobüsün şoförü Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı Mustafa Kösöv'ün (36) de bulunduğunu bildirdi. Kösöv'ün cenazesi, Blagoevgrad şehrine bağlı Yurukovo köyündeki yakınlarına teslim edilecek.
Burgaz hastanesine kaldırılan yaralı turistlerden hamile bir kadının, doktorların tüm çabalarına rağmen gece saatlerinde hayatını kaybettiği bildirildi.
Olay yerinde bulunan Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov, dün 6 olarak açıklanan ölü sayısının 8'e çıktığını söyledi. Mladenov, sağlık durumu yolculuğa müsait olan yaralı tüm turistlerin en kısa zamanda İsrail'e gönderileceğini belirtti.
-İntihar saldırganının üzerinden sahte kimlik çıktı
İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov, saldırının, üzerinde sahte kimlik bulunan intihar eylemcisi tarafından düzenlendiğini açıkladı.
Saldırganın kimliğinin belirlenmesi için DNA örneği ve parmak izi alındığını belirten Tzvetanov, teröristin üzerinden sahte Amerikan sürücü ehliyeti çıktığını söyledi.
Teröristin resminin medyada yayımlanmasını isteyen Tzvetanov, olası görgü tanıklarının soruşturmaya katkı sağlayabileceğini belirtti. Tzvetanov, DNA test sonuçlarının Cuma günü alınacağını, uluslararası soruşturmaya İsrail ve FBI'ın da katıldığını ifade etti.
Burgaz'da bulunan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Başbakan Boyko Borisov, saldırıyı "korkunç bir terörist eylem olarak" nitelendirerek, suçluların bir an önce bulunması ve adalet önüne çıkarılması gerektiğini söylediler.
-Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü saldırıyı kınadı
Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü de basın bildirisi yayımlayarak, masum vatandaşların öldürülmesinin kabul edilemez büyük bir suç olduğunu bildirdi.
Olayı şiddetle kınayan Müftülük, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Genel oturumu bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan Bulgaristan Parlamentosu'nun saldırıyı kınayacak bildiri kabul etmesi bekleniyor.
Saldırıdan sonra ülke genelinde güvenlik önlemleri artırıldı, tüm havaalanlarında kırmızı alarm verildi.