Eskiden 'birim' olan savcılık 'büro' yazıldı. Bunun anlamı ise terör savcılarında bulunan 'kısmi özerkliğin' ellerinden alınması. Yani terör savcılığının da yazışmaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kontrolü ve onayı ile gerçekleştirilecek.

Adli tatilin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekillerinin yeni görevleri belli oldu. Yeni görevlendirmeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı tarafından yapıldı. Uzun süredir başsavcı vekilleri ve savcılar hakkındaki görevlendirmeler üzerinde çalışan Çolakkadı, 28 Eylül Cuma günü kararlarını başsavcı vekillerine ve savcılara tebliğ etti.

BAŞSAVCI VEKİLLERİ GÖREVLENDİRMESİ YAPILDI

Görevlendirmeye göre, özel yetkili başsavcı vekilliğinin kaldırılan Başsavcı vekili Fikret Seçen, 'örgütlü suçlar soruşturma bürosunun' başında yer alacak. Seçen'e bağlı çalışacak savcılar, 'silahlı örgüt' dışındaki suç örgütlerini soruşturacak. Savcı Zekeriya Öz ise, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi 'kaçakçılık ve narkotik bürodan' sorumlu olacak. İlker Başbuğ hakkındaki iddianameyi hazırlayan eski Ergenekon savcısı Cihan Kansız da 'bilişim suçları ve suçüstü bürosundan' sorumlu başsavcı vekilliği görevini yürütecek. Başsavcı vekili Ateş Hasan Sözen ise, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın basın sözcülüğü görevini yapacak.

'BİRİM' GİTTİ, 'BÜRO' GELDİ

Başsavcı vekili Oktay Erdoğan ise terörle mücadele soruşturmalarında görevli TMK'nın 10. maddesi ile yetkili savcılardan sorumlu olacak. Eski özel yetkilinin yerine kurulan savcılığın sorumlusu olan Oktay Erdoğan'ın görevlendirme yazısında dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. Daha önceki görevlendirmelerde bütün soruşturma kollarına büro yazılırken, özel yetkili bölüme büro yerine 'birim' yazılırdı. Özel yetkilinin kaldırılması ile birlikte yerine kurulan terörle mücadele soruşturmalarında bu sefer değişikliği gidildi. Diğer soruşturmalarda olduğu gibi Terörle mücadele Kanunu Soruşturmalarına da 'birim' yerine 'büro' yazıldı.

Bunun anlamı ise terör savcılarında bulunan 'özerliğin' ellerinden alınması. Birim iken savcılığın kendine ait Bakanlık Bürosu vardı. Savcılık buradan 'birim' olduğu için bakanlık veya herhangi bir kurum ile yapabiliyor. 'Büro' yapılan terör savcılığının Bakanlık Bürosu kaldırıldı. Büro statüsüne dönüşen savcılık artık bütün yazışmalarını Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda bulunan bütün savcılıkların kullandığı ortak Bakanlık Bürosundan yapacak. Yani terör savcılığının da yazışmaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kontrolü ve onayı ile gerçekleştirilecek. Bir nevi terörle mücadele soruşturmalarını yürüten savcılık kontrol altında tutulmuş olacak.