İstanbul’da yürütülen terör örgütü soruşturması kapsamında "örgüt propagandası" yaptığı gerekçesiyle savcılığın talebi üzerine nöbetçi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem Gazetesi'ne bir ay yayın durdurma cezası vermişti.

 

Gazetenin avukatları geçtiğimiz Pazartesi günü bu karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren aynı mahkemenin heyeti kararın kaldırılmasına hükmetti.

MAHKEMENİN ÖZGÜR GÜNDEM KARARININ GEREKÇESİ

Özgür Gündem gazetesine verilen bir aylık kapatma kararını İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi oy birliği ile kaldırdı. Özgür Gündem gazetesine verilen kapatma kararını kaldıran mahkeme heyeti gerekçe olarak, "Yasa koyucunun vermiş olduğu takdir hakkının, özgürlük lehine yorumlanması gerekmektedir" dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI YAPILDIĞI AÇIK

Kapatma kararını kaldıran mahkemenin gerekçesi ortaya çıktı. Gazetenin ‘terör örgütünün’ propagandasını yaptığı gerekçesiyle kapatıldığını vurgulayan mahkeme heyeti, kararında "Adı geçen yayının ilgili nüshası incelendiğinde, terör örgütünün propagandasını içerir yazıları olduğu açıktır" dedi.

HAKİM TAKTİR YETKİSİNİ KULLANMIŞ

Mevcut yasalarda, gazete kapatma cezası yetkisinin hakimlere verildiği ve Özgür Gündem gazetesi konusunda da hakimin taktir hakkını kullandığını belirten mahkeme, kararı kaldırma gerekçesini şöyle açıkladı:

"İç mevzuat değerlendirildiğinde kararda bir isabetsizlik olmadığı açıktır. Ancak İnsan hakları sözleşmesi, AİHM kararları, evrensel hukuk kuralları ve Anayasamızın 90. maddesi ile birlikte değerlendirildiğinde adı geçen gazetenin 1 aylık yayın süresi içerisinde ne tür yazılar yazacağı ve yayımlanacağı henüz bilinmediğinden yayın durdurulmasını gerektirir yazılar yazıp yazmayacağı belirsiz olduğundan ve yine basın özgürlüğü ilkeleri de göz önüne alınarak ‘durdurulabilir’ şeklindeki yasa koyucunun vermiş olduğu takdir hakkı özgürlük lehine yorumlanması gerekmektedir. Eğer adı geçen gazete gelecek yayınlarında da suç unsuru içerir yazılar yayımlar ise bu konularda soruşturma açmak her zaman mümkün olabilecektir. Anlatılan bu nedenlerle, genişletici özgürlük yorumu yapılarak haber alma hürriyeti, basın hürriyeti ilkeleri de göz önüne alınarak Özgür Gündem isimli gazetenin 1 ay süre ile yayınının durdurulmasına ilişkin kararın isabetli olmadığı kanaatine varılmıştır"

SAVCI TALEP ETTİ, NÖBETÇİ HAKİM KAPATTI

İstanbul’da yürütülen terör örgütü soruşturması kapsamında örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle savcılığın talebi üzerine nöbetçiİstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem gazetesine bir ay kapatma cezası vermişti. Gazetenin avukatları geçtiğimiz Pazartesi günü bu karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren aynı mahkemenin heyeti kapatma kararının kaldırılmasına hükmetti.