ABD’deki federal kanunların sıkılığı ve ülkenin ithal petrol bağımlılığı nedeniyle çok az miktarda ham petrolün ihraç edilmesine izin veriliyordu. Ancak, Teksas ve Kuzey Dakota’daki rafinerilerde ham petrol üretim miktarında olması ve petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerine çıkması global enerji piyasasını yeniden yapılandırmak isteyen petrol şirketlerini heveslendirdi.

Yeni bulunan teknolojilerle ABD'de çıkarılan petrol miktarının artmasının da şirketlerin bu yola başvurmasında önemli etki yarattığı belirtiliyor.

Shell sözcüsü Kayla Macke, lisans başvurusu yaptıklarını teyit ederken Citi Araştırma Dairesi Başkanı ve enerji uzmanı ekonomist Ed Morse da ham petrol miktarının artmaya devam etmesi halinde ABD’nin petrol ihracatı politikasının genişleyerek Kanada’nın ötesine geçebileceğini söyledi.

Petrol ithalatının geçen sene 436 milyar dolara ulaştığı ABD’de bu seneki ham petrol üretim miktarı 1995’den beri en yüksek seviyesine ulaştı. ABD’den ham petrol ihracatının artması halinde Avrupa, Batı Afrika ve Kuzey Amerika arasındaki petrol ticaretinin de etkilenebileceği belirtiliyor. Atlantik’ten yüksek miktarda ham petrol tedarik edilmesi halinde bölgedeki diğer ham petrol fiyatlarının da baskı altında kalabileceği tahmin ediliyor.

Şirketlerin ABD’den ham petrol ihraç edebilmesi için Ticaret Bakanlığı’ndan lisans alması gerekiyor. Geçtiğimiz on yılda günlük ham petrol ihracat miktarı günlük ortalama 100 bin varildi. BP, Kanada’ya ham petrol ihraç edebilmek için gerekli olan lisansa sahip olmasına rağmen henüz ihracat yapmadı.