PKK, dün sabah 02.00 sularında Çukurca’ya saldırdı. Hakkâri Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Bölücü terör örgütü mensuplarınca Hakkâri’nin Çukurca ilçesine yakın mesafedeki sınır karakollarına 9 Şubat 2012 günü saat 02.15’te taciz ateşine başlanılmış ve sızma teşebbüsünde bulunulmuştur. Çıkan çatışma sonucunda bir asker şehit olmuş, 6 asker hafif şekilde yaralanmıştır. Çatışmada 2’si kadın olmak üzere 4 PKK’lı ölü olarak ele geçirilmiştir” denildi.

Bingöl’ün Ilıcalar beldesinde dün düzenlenen operasyonda 9 PKK’lı öldü, ikisi yaralı 3 PKK’lı teslim oldu. DHA’nın dünkü haberine göre operasyonda örgütün Erzurum sorumlusu Haşim Kaya da öldürüldü.
AKP’nin Şanlıurfa merkez ve Viranşehir ilçe binalarının kadınlar tarafından işgal edildiği ileri sürüldü. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre partinin merkez binasına giren 7 kadın dışarı çıkarılırken Viranşehir’deki eylemci kadınlar AKP İlçe Başkanı ile görüşmek istediklerini söylediler.

PKK

PKK’nın askeri kanadı HPG, Çukurca’ya ilişkin açıklamasında İlçe Jandarma Komutanlığı, emniyet lojmanları ve askeri tepelerin hedef alındığını ileri sürdü. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre açıklamada toplam 10 hedefe yapılan saldırıda 4 kayıp verdikleri, çatışmaların devam ettiği belirtildi.
KCK, MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasını “devlet içinde çekişme” olarak değerlendirdi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre yapılan açıklamada özetle “2008-2011 döneminde 3 yıl boyunca devlet ile görüşmelerin yapıldığını devlet içinde herkesin bilmesine rağmen MİT yöneticilerinin bugün ifadeye çağrılması anlaşılır gibi değil” ifadesi kullanıldı. Açıklamada, “Kürt sorununun iktidar kavgasına malzeme edilmesi çok çirkindir” denildi.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

PKK’nın dün yaptığı saldırı -Ankara ve Kandil versiyonlarının anlaşılabilir nedenlerden kaynaklanan farklılıkları bir tarafa bırakılırsa- iki açıdan dikkat çekiyor. Birinci olarak örgüt, Öcalan’ın Türkiye’ye getirildiği 1999’dan beri ilk kez kış koşullarında bu çapta bir eylem yapıyor. İkinci olarak saldırı, aynı ilçeye dönük 19 Ekim 2011’deki saldırının, çapı daha dar tutulan bir kopyası olma niteliğini taşıyor.
Böylelikle örgütün hem Ankara’nın yoğun operasyonlarına ve bu operasyonların sonucunda -en son Bingöl’de olduğu gibi- kayıplar vermesine rağmen eylem koyabileceğini göstermek istediği hem de bunu 4 ay önceki saldırısını anımsatır şekilde, üstelik kış koşullarında yaparak psikolojik avantaj sağlamaya çalıştığı fark ediliyor.

Şanlıurfa’daki parti binalarını işgal eylemleri ise örgütün yeni dönemde kadınların ön planda yer alacağını ilan ettiği sivil eylem türüne karşılık geliyor.

Çukurca’ya saldırı Şanlıurfa’daki kadınların parti binalarına dönük eylemleriyle birlikte değerlendirildiğinde 25 Ocak tarihli “PKK: Yeni dönem başlıyor” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde işaret edilen örgütün ‘çıkış’ hareketinin başlamış olduğunu düşündürüyor.

Diğer bir ifadeyle örgütün, Öcalan’ın Türkiye’ye teslim edildiği tarih olan 15 Şubat’a 6 gün kala düzenlediği askeri eylemle taraftarlarına ‘çıkış gazı’ vererek kitle hareketini tetiklemek istediği hissediliyor.
Radikal/Cevdet Aşkın