ABD'den teslim alınan King Air uçağı, siyah şemsiye, ıslak yağmurluk ya da vücuda naylon sarma gibi yöntemlere rağmen teröristlerin bulundukları yeri saptayabiliyor. Uçaktaki "FLIR" özelliği sayesinde insan vücudunun ısısı, şemsiye altında da olsa saptanıyor ve anında bilgisayara aktarılıyor. Hassas sensörlerin ve kızılötesi ışınların yardımıyla tüm canlıların yerleri kolaylıkla belirlenebiliyor.
King Air'deki pod, yani yazılım ve donanım, Heron ve Predator'lardan çok daha geniş bir alanı izlemeye ve daha net fotoğraflar almaya imkan tanıyor.
Bu özellikler sayesinde teröristlerin "kimlik tesbiti" yapabilecek kadar belirgin fotoğraflarının da elde edilmesi bekleniyor.
***
Dağlıca'da 8 askerin şehit düştüğü, 19 askerin de yaralandığı saldırıdan sonra PKK'ya karşı büyük bir operasyon gerçekleştirilmiş ve ölü ele geçirilen militanların üzerinden siyah şemsiye çıkması şaşkınlık yaratmıştı. Daha sonra yapılan istihbarat çalışmalarında, PKK'lıların Kuzey Irak'tan 5 bin adet siyah şemsiye satın aldıkları saptandı. Dağlıca saldırısı için Kuzey Irak'tan Türkiye'ye girenler bu şemsiyeleri kullandı. Çömelerek şemsiyelerin altına gizlenen militanların termal kameralar tarafından fark edilemediği anlaşılmıştı.
Heron'ların gözünden kaçan şemsiyeli teröristlerin King Air'lere yakalanacakları bildiriliyor.
***
Peki uçakların tamamı ne zaman Türkiye'ye gelecek?
Aslında teslimat gecikmiş durumda.
Haziran başında 5 uçağın da teslim alınması bekleniyordu.
Ancak şu anda 1 uçak teslim alınmış durumda.
Sınırda ve kritik bölgelerde 24 saat kesintisiz tarama yapılabilmesi için en az 2 uçağa daha ihtiyaç var. Çünkü King Air'lerin uçuş süresi 7-8 saat civarında.
Anlaşması yapılan 4 uçağın da en az 2 ay içerisinde Türkiye'ye teslim edilmesi bekleniyor.
En geç Eylül ortasından itibaren King Air'ler kesintisiz istihbarat uçuşlarına başlayacak.
Tabi bu arada Türkiye'nin elindeki Heron'lar uçuşlarına devam ediyor.
Ayrıca İncirlik'te konuşlandırılan Predator'lar aracılığıyla ABD'den de istihbarat desteği alınıyor.
Yani meydan boş değil...
Kaynak: TAKVİM