AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Gaziantep'te yaşanan patlamaya ilişkin olarak, ''Açıkçası altını çizmek gerekirse, bu meselede bir istihbarat zaafı olduğunu düşünmüyorum'' dedi.
Tayyar, patlamanın yaşandığı bölgede yaptığı incelemelerin ardından, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gaziantep'in önemine işaret ederek, seçimlerden önce Gaziantep'in ''Demokratik açılımın merkez üssü'' olarak nitelendirilebileceğini dile getirdiklerini hatırlattı.
Gaziantep'in doğu ve güneydoğudan çok fazla göç almasına rağmen, bunu absorve edebilmiş ve ortak yaşama kültürünü geliştirmiş, demokratik açılıma da merkez olabilecek rol model bir şehir olduğunu dile getiren Tayyar, şöyle devam etti:
''Belli ki, buradaki bu yapıyı bozmak istiyorlar. Ayrıca ilave olarak Türkiye'nin dış politikasına yönelik vermek istenilen bir mesaj var. Bana daha çok PKK ile El Muhaberat'ın işbirliği gibi görünüyor. Buna ilişkin daha önceden elde edilmiş çok ciddi istihbarat bilgileri de vardı. Gaziantep'in merkezinde birçok ev cephanelik haline getirilmişti. Açıkçası altını çizmek gerekirse, bu meselede bir istihbarat zaafı olduğunu düşünmüyorum. Bu tip olaylarda genellikle kolaycı ve toptancı bir yaklaşımla istihbarat zaafı olduğu söylenir. Burada istihbarat zaafı olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Burada başka ve derin bir problem var. Eğer bu derinliğe inilebilirse, bu meselenin de sırrı çözülebilir.''
Tayyar, bir basın mensubunun ''Siviller öldüğünde PKK üstlenmiyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' şeklindeki sorusuna da şu yanıtı verdi:
''Doğru. Genellikle üstlenmemeye çalışıyor. Çünkü arzu ettikleri propagandayı yapamayacaklarını düşünüyorlar. Burada biraz polis merkezi hedef alınmış. Zannediyorum bu sırada da polis kıyafetlerine benzer kıyafetleri giyen 1-2 gardiyan da hayatını kaybetti. PKK için bu yeni bir eylem değil. Çok daha önceden de bebek, kadın, çoluk çocuk, eylemlerde hayatını kaybetti. Taktik olarak bunu üstlenmemiş olabilirler. Ama bu tümden PKK'nın ve El Muhaberat'ın ortak eylemi gibi gözüküyor.''