PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarından kaçıp güvenlik güçlerine teslim olduktan sonra çıkarıldıkları mahkemede etkin pişmanlık yasasından yararlanıp serbest bırakılan 15 PKK’lının ifadesi kanları donduruyor. Silopi’de yapılan sorgularında yaşları küçük 7’si serbest bırakılırken, yetişkin olan 8’i de önceki gün Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na ifade verdi.
Serbest kalan PKK’lıların savcılıkta verdikleri ifadelerde, örgütün gerçek yüzünün ortaya koyuyor. Kandırıldıklarını kaydeden PKK’lıların BDP ile ilişkileri dikkat çekiyor. İşte pişman olduklarını belirterek ‘etkin pişmanlık’ hükümlerinden faydalanan PKK’lıların savcılık ifadeleri:
N.A.,
"Ben örgüte kendi isteğimle katılmadım 2009 yılında Tanju Büyüksu tarafından kandırılarak Yüksekova'ya götürüldüm. Oradan başka örgüt mensupları tarafından zorla dağa götürüldüm. Örgütte bulunduğum süre içerisinde geri dönme isteğindeydim ancak arazi şartlarını bilmediğim için cesaret edemedim. 3 sefer kaçma girişim oldu hepsinde yakalandım. En son 29/05/2012 tarihinde kaçmayı başardım. Beraberimde Rubar kod isimli İranlı bir örgüt mensubunu da getirdim. O İranlı olduğu için ülkesine döndü. Ben başından beri kendi rızamla örgütte bulunmuyordum. Örgütte olduğum süre içerisinde Zap bölgesinde kaldım. Mağara çalışmalarında görevlendirildim. Türkiye'ye herhangi bir silahlı saldırıda bulunmadım. Eyleme katılmadım. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum"
S.Ş.,
"Doğubayazıt’ta BDP binasında örgüte katılmak amacıyla ismimi yazdırdım. Aynı gün akşam saatlerinde yine adını bilmediği bir şahıs ile birlikte 5 kişi BDP binasından alınarak Tendürek Dağına götürüldük. Orada bir gece kaldıktan sonra İran'a geçmek üzere Van'ın İran sınırında bulunan bir köye gittik. Burada ikişerli olarak Milislere teslim edildik. Çektar kod isimli bir katılımcı ile ve beraberimizde Milis olduğu halde İran'ın Urumiye şehrine gittik. Burada da bir evde gece kaldıktan sonra 3 kişi yaya olarak Irak'a geçtik ve Kandil kampına katıldık. Ali Kod adını kullanıyorum. Sürekli Kandilde bulundum ve örgütte kaldığı süre içerisinde siyasi, askeri ve ideolojik eğitim aldım. Herhangi bir silahlı eyleme katılmadım, bu süre içerisinde Türkiye'ye hiç giriş yapmadım. En son kendi isteğiyle örgütten ayrılarak güvenlik güçlerine teslim oldum.”
Ş.N.,
"Örgüte katılmak için önce Yüksekova BDP binasına gittim. Oradan bir çocuğun yardım ile Berhudan isimli bir şahısla tanıştım. Berhudan ile Hakkari merkezde buluştum. Bu kişi beni Kato-Marinos dağı eteklerine kadar götürdü. Orada yanımdan ayrıldı. Beni üzerimde Leşger kiyafeti bulunan 5 Örgüt mensubu karşıladı.  Önce yaya olarak Kato Dağına çıktık. Orada da 9 örgüt mensubu ile buluştuk. Bir köyün yakınında bulunan araçla bir buçuk saatlik bir yolculuktan sonra engebeli bir araziye vardık. Aracı orada bırakarak yaya olarak yolumuza devam ettik. 14 günlük bir yolculuktan sonra Avaşin Kampına vardık. Ben Şoreş Gever Kod adını aldım. Örgütte kaldığım süre içerisinde Avaşin Kampında bulundum. Başka bir yere gitmedim. Hiçbir silahlı saldırıya katılmadım. Bu süre zarfında Türkiye ye hiç giriş yapmadım. Zaten bağlı bulunduğum timin herhangi bir silahlı eylemi olmadı. Kendi isteğimle örgütten ayrılarak güvenlik güçlerine teslim oldum. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum."
A. H.
“Hakkari merkez Cilo Dağı bölgesinde yaya olarak Zap suyunu geçerek katıldım. Örgütte Çekdar Ruken Kod ismini kullandım. İlk önce Gare'de eğitim aldım. Sonra Bergari'ye gönderildim. Oradan da Sergele alanında mağara çalışmasına gönderildim. Ben buranın Zap bölgesine bağlı olduğunu zannediyordum. Ancak Emniyette Metinay'a bağlı olduğunu öğrendim. Örgüte kaldığım süre içerisinde hiçbir silahlı eyleme katılmadım. Türkiye'ye giriş yapmadım. Şartların zorlaması ailemle görüşememem gibi pek çok sebeple örgütten ayrılmaya karar verdim. 19 Mayıs 2012 günü Amedye'de KDP güçlerine teslim oldum. Oradan da Türkiye'ye teslim oldum. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum. BDP ile ilişkiye geçme şansım oldu. BDP’nin örgüt adına faaliyet gösteren isimleri ile tanıştım. Bizzat benim örgüte katılımını sağladığım kimse olmadı ancak komitenin amaçları örgüte katılımı temin etmektir.
E. Ç.,
“Diyarbakır'dan örgüte katılmam için bana yardımcı olan 40 yaşlarında beyaz tenli 1.55 boylarında yöresel kıyafetler giyen kilolu adını bilmediğim bir bayandır. Öncelikle bu kadını yardımıyla kuryeler ve milisler vasıtasıyla örgüte katılımım yapıldı. Yasadışı yollardan Şırnak iline yakın bir bölgeden geçerek Irak ülkesine geçtik. Örgütte kaldığım süre içerisinde Metina ve Herekol bölgelerinde kaldım. Örgütte Berhudan Kod ismini kullandım. Hiç bir silahlı eyleme katılmadım. En son kendi rızam ile Emniyetteki ifademde belirttiğim sebeplerle örgütten ayrılarak güvenlik güçlerine teslim oldum. Pişmanım etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum”
K.G,
“İki kez haksız tutuklama oldu bu bende devlete karşı bir güvensizlik ve öfke yarattı. Bu olaylar aile içerisinde sorgulanmama ve birtakım huzursuzluklara sebep oldu. Bir arkadaşımın tutuklanmış olduğu davalarda hakkında mahkûmiyet verileceği yönündeki sözleri de bende endişe yarattı bu da geleceğim ile ilgili umutlarımı tüketti çıkış yolu olarak örgüte katılmayı gördüm. Örgüte Şerzan Aydın kod ismini aldım. Metina bölgesinde bulundum. Türkiye'ye hiç giriş yapmadım. Türkiye'ye yönelik herhangi bir silahlı saldırıya katılmadım. Örgütün barış söylemleri ile eylemleri tutarlı olmadığını daha iyi anladım. Sonra Örgüt tarafından birtakım dayatmalar oldu ben bunları kabul etmeyince beni tutukladılar 3 ay Metinada tutuklu kaldım. Bu yaşadıklarım benim örgütten ayrılma düşüncemi kuvvetlendirdi. 10 Haziran 2012 tarihinde kendi isteğimle örgütten kaçarak KDP güçlerine teslim oldum. Oradan da Türkiye'ye teslim edildim. Bundan sonra örgütün gerçek yüzü ile bildiklerimi ulaşabildiğim insanlarla ve halk kitleleri ile paylaşacağım. Pişmanım, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istiyorum”