Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 29 Kasım'da üniversitede yapılan personel ihalesi sırasında rektörlük binasını basarak eylem yapan 17 kişi, "Kamu düzenini bozmak"tan dolayı işten çıkarıldı. 29 Kasım'daki eylemde, işçilerin ihaleyi engellemek amacıyla üniversitenin rektörlük ve tıp fakültesinin dekanlık binalarına girmeye çalışması sonucu yaşanan arbedede 6 kişide yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. Ancak işten çıkarılan 17 kişi günlerdir hastane önünde eylem yaparak işe geri alınmalarını istedi.

İşçilerin eylemlerinin sonuçsuz kalması üzerine araya DİSK Genel Başkanı Erol Ekici girdi. Ekici, rektör Dilek'le konuşarak çıkarılan işçilerin yeniden işe alınmasını istedi. Ekici'nin talebini bir şartla yerine getireceğini söyleyen Dilek, "Bu 17 kişi herkesin önünde bizden özür dileyecek" dedi. Rektörün talebini işçilere ileten Ekici, Dilek'in bu şartını kabul etti.

İKİNCİ BİR AFFIMIZ OLMAYACAK
Rektörülük binasında yapılan personel ihalesi sırasında binayı basan 17 kişiye kızgın olduğunu gözlenen Dilek, ikinci bir aflarının asla olmayacağını, bir kamu hastanesinde yaşanan bu olayların haklı bir tarafının olmadığını söyledi. Hakların demokratik bir çevçevede aranmasına asla karşı olmadıklarını belirten Dilek,mahkeme karalarına rağmen Türkiye'deki yasalar ve mevduatlar çerçevesinde ihale yapmadan taşeron işçilerin istihdamını sağlamanın mümkün olmadığını söyledi.

Dilek, "Bu konuyla ilgili daha önce Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz oldu. İstediğinizin gerçekleşmesi için yasa değişikliğine ihtiyaç var. Maliye ve Çalışma Bakanlığının yeni bir yasa çıkarmadığı sürece bizlerin yerel yöneticiler olarak bunu çözmemiz mümkün değil. İşçilerimizin demokratik, yasal ve hizmeti aksatmayan tepkilerine asla duyarsız kalmadık. Uludağ Üniversitesi olarak yıllardır çalışmakta olduğumuz işçilerimiz ile yollarımızı ayırmak istemiyoruz. Onları ekmeksiz ve aşsız bırakmak asla istemiyoruz. Hepimiz bu insani duygular içerisindeyiz. Bir defaya mahsus olmak üzere iş akidlerinin yeniden yasal boyutunda araştırıp iş akidlerini yenileyeceğiz. Ama affımızın bir daha olmayacağını belirtmek istiyorum" diye konuştu. Dilek ayrıca bu tepkilerin kendilerine karşı olmaması gerektiğini altını çizerek vurguladı.


DİSK olarak verdikleri mücadele meşru olmayan ve şiddet içeren eylem çizgilerini söz konusu olmadığını dile getiren DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü binasına zorla girerek ve yönetimi hedef almak yolu ile yönetime haksızlık oluşturacak bir amaçlarının olmadığını söyledi. Ekici, "29 kasım günü rektörlük binasında yaşananlar ve ortaya çıkan tablonun amacını aşarak bizim onaylamadığımız boyutlara ulaşması bizleri üzdü. Bizim mücadelemiz Uludağ Üniversitesi Röktörlüğü, Dekanlığı veya yönetimine karşı değil, taşeron çalışma biçimini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu mücadelemizde başta Uludağ Üniversitesi yönetimi olmak üzere sonuca ulaştıracağımız kanaatindeyiz. Yaşanan olaylar sonrasında işten çıkarılan 17 üyemizin tekrar işlerine dönmeleri konusunda gerekli hassasiyeti gösteren Uludağ Üniversitesi Rektörü ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz" dedi.


Yapılan konuşmaların ardından söz alan 17 taşeron sağlık işçisi, yaptıkları açıklamaların ardından yönetimden ve hocalardan özür diledi.