CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı Birinci Meclis'e ve oradan Anıtkabir'e yapılan yürüyüşe polisin müdahale etmesi ile Ankara Ulus'ta ortaya çıkan görüntüler, gündemin ilk sırasında yer aldı. Polisin barikatlarla engelleme yaptığı, tazyikli su ve gaz sıkarak müdahale ettiği yürüyüş görüntüleri dış basında da yer buldu.

Barikatın açılması talimatını kimin verdiği sorusu gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, barikatın açılması için talimat vermediğini söylerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 29 Ekim'den iki gün önce Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'i Köşk'e çağırarak esnek davranılmasını istemesi, "barikatın kaldırılması talimatını Cumhurbaşkanı verdi" yorumlarına yol açtı. Başbakan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı'nın böyle bir talimat verdiğini sanmıyorum" derken, Gül'ün Başdanışmanı Ahmet Sever, Cumhurbaşkanı'nın Vali'ye iki gün önce sadece esnek davranılması talimatı verdiğini söyledi.

Milliyet Gazetesi Ankara temsilcisi Fikret Bila'nın sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin,"Polis sert davranmadı. Savunma yaptı. Polise saldırıldı. Polis de savundu. Basın, polise yapılan saldırıları görmüyor, sadece tazyikli suyu, gazı görüyor. Buna mecbur kalmasa polis niye su ve gaz sıksın? 11 polis yaralandı" dedi.

Barikatın talimatla değil, kargaşada açıldığını ifade eden Bakan Şahin, "CHP'li bir yetkilinin yardımcı elemanı, bir emniyet mensubunun burnunu kırdı. Bunlar tespit edildi. Polisin Ulus'ta yaptığı müdahaleden bir süre sonra Kızılay yönündeki barikat açıldı ve yürüyüş  Anıtkabir'e doğru devam etti. Barikatın açılması talimatını kimin verdiği de tartışma konusu oldu. Ben böyle barikatın açılması yönünde bir talimat vermedim. Sayın Cumhurbaşkanı'ndan da Sayın Başbakan'dan da böyle bir talimat benim bilgim içinde gelmedi. Bir talimatla barikatın açılması söz konusu değil. Oradaki kargaşa sırasında barikat açıldı. Zaten geçici bir tedbirdi, açılmayacak bir tedbir de değildi" diye konuştu.