Pamukova Meyve ve Sebze Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Erol, yaptığı açıklamada, bölgede her yıl 50 bin ton civarında ayva üretildiğini belirterek, Doğu Anadolu, Ege ve Karadeniz bölgelerine ayva gönderdiklerini söyledi.

Pamukova'nın meyve ve sebze üretim merkezi olduğuna dikkati çeken Erol, ''Müşküle üzümü bugün Türkiye'nin başka hiçbir yerinde üretilmiyor. En az 50 bin ton civarında müşküle üzümü ile şeftali, armut ve elma çeşitleri üretiliyor'' diye konuştu.

Pamukova ve Geyve ilçelerinde 16 soğuk hava deposu bulunduğunu, depoların 4'te 3'ünde ayva bulunduğunu ifade eden Erol, ''Türkiye'nin ayva ihtiyacının yüzde 80'i Pamukova ve Geyve'den karşılanmaktadır. Aralık ayıyla mart ayının sonuna kadar depolarda sürekli ayvamız mevcuttur'' şeklinde konuştu.

''Ayvaya kibar davranılmalı''

Meyve-sebze komisyoncusu Fatih Yıldız ise ayvanın toplanması ve muhafazasının kolay olmadığını, hasat sırasında ayvaların zedelenmemesi için eldiven kullanılması gerektiğini anlattı.

Bahçede hasat yapan işçilerin ayva toplarken çok hassas davrandığını belirten Yıldız, ''Ayva toplanırken kovalara atmadan, dizerek bırakılması gerekir. Bir diğer unsur da ayvanının kasalara dizilişidir. Ayvaları kasalara dizerken tepeleme yapılırsa birbirini zedeler. Bir ayvanın zedelenmesi, kasayı tamamen çürütebiliyor'' ifadelerini kullandı.

Ayvaların büyüklüklerine göre ''çıkma, orta ve dev'' olarak ayrıldığını kaydeden Yıldız, dev boyuttaki ayvaların ihraç edildiğini, orta boydakilerin buzhanelerde saklandığını, ''çıkma'' olarak tabir edilen ayvaların ise kısa sürede piyasaya sunulduğunu söyledi.

Ayvalar 2 aya kadar tazeliğini koruyor

Ankara Meyve ve Sebze Toptancı Hali'nde komisyonculuk yapan İsa Güral da tadı ve raf ömrünün uzunluğuyla Pamukova ayvasının Türkiye'nin en iyi ayvası olduğunu vurguladı.

Bölgenin yeterince tanıtılmadığını kaydeden Güral, en büyük ihracatçıların Pamukova'da bulunduğunu, bölgede yetişen ayvaların çok rağbet gördüğünü bildirdi.

''Bölgede 2 bin tona yakın ayva toplatıyorum'' diyen Güral, ''Pamukova ayvası, tezgahta 2 ay hiç kararmadan durabiliyor, raf ömrü çok uzun. Bundan dolayı ayvamızı Rusya, İngiltere, Almanya gibi dünyanın çeşitli ülkelerine gönderebiliyoruz'' diye belirtti.